Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
ANTHROPOID. Slovák viedol protinacistický atentát
Zdielať na

ANTHROPOID. Slovák viedol protinacistický atentát

Za významnými udalosťami stoja významní ľudia. A jedným z nich bol aj Slovák Jozef Gabčík, ktorý sa pred 70 rokmi podieľal na atentáte na jedného z najvýznamnejších mužov nacistického Nemecka, ríšskeho protektora nad Čechami a Moravou Reinharda Heydricha. V našich končinách sa však naňho takmer zabudlo. Ako aj na to, že od neho pochádza meno mesta Gabčíkovo...

Slovák Jozef Gabčík je hrdina

Hanba nám. Aj to sa dá povedať, keď si uvedomíte, že meno Jozefa Gabčíka akoby v našich končinách zapadalo prachom. "Hrdina to bol určite. A hanba nám, ale treba povedať, že vtedy bolo Československo rozdelené, bol to československý odboj, boli to československí parašutisti a komunistickému režimu to u nás vyhovovalo," komentuje reportérka TV JOJ, ktorá sa tejto téme dlhodobo venuje, Veronika Tóthová.

V Prahe sa presne 27. mája, teda 70 rokov od spáchania atentátu, konala rekonštrukcia tejto udalosti, konkrétne "operácie Anthropoidu", ako bola akcia nazývaná. Bola pri nej aj Tóthová, ktorá sa dostala aj k celkom zaujímavým zisteniam. "Podľa výpovedí svedkov sa mal atentát spáchať tak, že Jozef Gabčík mal strieľať a Čech Jan Kubiš hádzať potom, ako sa zbraň Gabčíkovi zasekla, granát."

Nové odhalenia o priebehu atentátu?

"Lenže je to ešte len pár týždňov alebo mesiacov, čo český bádateľ v britských archívoch prišiel na to, že to mohlo byť celkom inak. Gabčíka s Kubišom školili v Škótsku a tam ich učili hádzať najprv granát a ak bude treba, tak potom samopal a granát následne pri úteku." Podľa Tóthovej ísť so zbraňou na limuzínu muselo aj mužom znieť šialene.

Na rozdiel od Slovenska si však Česi túto udalosť veľmi vážia, s úctou na ňu spomínajú a stále ich fascinuje. 70-te výročie oslávili aj istou sladkou maličkosťou, čokoládou Anthropoid, o ktorej sa dozviete viac vo VIDEU. Rovnako ako aj o pripravovanom dokumente Veroniky Tóthovej...

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články