Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zmarený útok na USA. Terorista mal bombu preniesť v trenírkach
Zdielať na

Zmarený útok na USA. Terorista mal bombu preniesť v trenírkach

Americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA) sa podarilo nasadiť do jemenskej odnoše teroristickej siete Al-Káida informátora. Vďaka jeho činnosti a vďaka spolupráci s bližšie neuvedenou rozviedkou sa podarilo odhaliť plán teroristov zaútočiť na na lietadlo Spojených štátov amerických.

O prekazenom útoku informoval protiteroristický expert Bieleho domu John Brennan. Jemenská vláda podľa zahraničných agentúr o chystanom pláne Al-Kaidy nič nevedela.

Agent bezpečne odišiel z Jemenu

Už začiatkom týždňa sa v médiách objavila informácia o tom, že CIA zmarila plánovaný útok na lietadlo smerujúce do USA. Jemenská Al-Kádia vraj chcela útok vykonať rovnakýám spôsobom ako neúspešný atentát z roku 2009. Vtedy chceli teroristi zaútočiť pomocou výbušniny, ktorú atentátnik preniesol na palubu v spodnej bielizni. Brennan uviedol, že agent "je bezpečne preč z Jemenu" a že sa mu so sebou podarilo odviesť aj pripravenú výbušninu.

Agent, ktorý sa do skupiny prihlásil ako samovražedný atentátnik,v skutočnosti pracoval ako agent spravodajskej služby pre Saudskú Arábiu. Informoval o tom New York Times s odvolaním sa na americké a zahraničné zdroje. Muž po odchode z Jemenu odovzdal bombu a informácie o Al-Káide na Arabskom polostrove CIA. Tajné zložky najskôr odmietli identifikovať svojho agenta, neskôr však prezradili že išlo o Brita.

Hrozba nebola akútna

Protiteroristický expert z Bieleho domu John Brennan taktiež podotkol, že CIA nepovažovala hrozbu atentátu za aktúnu a preto americké úrady nezvýšili stupeň varovania pred teroristickým útokom. Agent nasadený medzi teroristami mal údajne situáciu pod kontrolou.

Bombu teraz skúmajú protiteroristickí odborníci amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Podľa nich mala nálož účinnejšiu rozbušku než tú, ktorú nigérijský útočník v roku 2009 prepašoval do lietadla smerujúceho do amerického Detroitu. Pri odpálení by sa tak pravdepodobne neopakovala situácia z Vianoc 2009, kedy sa nálož iba vznietila a cestujúci ju dokázali zahasiť.

Detektor kovov by bombu neodhalil   

Nová bomba taktiež neobsahovala žiadne kovové súčasti, takže by ju podľa FBI nezaznamenali detektory kovov na letiskách. Zatiaľ nie je jasné, či bombu odhalili telesné skenery, ktoré sa po incindetu v roku 2009 začali na amerických letiskách zavádzať. Dokážu totiž zobraziť, čo majú ľudia pod oblečením.

Americké úrady aj napriek odhlanému plánu na útok nehodľajú ďalej sprísniť bezpečnostné opatrenia na letiskách. Tie už teraz zahŕňajú vyzúvanie topánok, kontrolu v telesnom skeneri a v niektorých prípadoch aj precíznu osobnú prehliadku.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TASR/AP

Súvisiace články

Najčítanejšie správy