Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Amnesty International chce zatknúť Georga Busha
Zdielať na

Amnesty International chce zatknúť Georga Busha

Kanada pohoršene odmietla požiadavku medzinárodnej spoločnosti Amnesty International, aby tamojšie úrady zadržali bývalého amerického prezidenta Georga Busha.

Dôvodom má byť údajné porušovanie ľudských práv. Bush má budúci týždeň prísť na návštevu západno-kanadskej provincie britská Kolumbia. Amnesty International prehlasuje, že exprezidetn je zodpovedný za mučenie väzňov.

"Kanada musí dodržať svoje medzinárodné záväzky a zadržať a trestne stíhať bývalého prezidenta Busha, ktorý je zodpovedný za porušovanie medzinárodného práva a za mučenie," hovorí sa vo vyhlásení Amnesty International (AI).

Lacné gesto Amnesty International

Kanadský minister pre prisťahovalectvo Jason Kenney požiadavku AI odmietol ako lacné gesto. "AI si zámerne vyberá kauzy, aby sa politicky zviditeľnila. Také gestá vysvetľujú, prečo toľko uznávaných bojovníkov za ľudské práva organizáciu opustilo," povedal minister. Poukázal aj na to, že AI v minulosti nevadil napríklad pobyt kubánskeho diktátora Fidela Castra v Kanade.

Amnesty International obviňuje Busha, že behom boja proti teroristickej sieti Al-Káida nechal americké jednotky neľudsky zachádzať so zajatcami. Kritizuje ho tiež za schválenie "rozšírených vyšetrovacích techník", medzi nimi boli aj postupy považované za mučenie, napríklad waterboarding. Táto praktika vyvoláva vo vypočúvanom dojem, že sa topí. 

Medzinárodný trestný súd ani Busha ani nikoho iného z jeho administratívy pre postup v boji s Al-Káidou neobvinil. Americká justícia niekoľko prípadov mučenia zajatcov vyšetrovala, ale došla k záveru, že by to bolo pochybenie jednotlivých vojakov.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy