Jasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Šíria len smrť! Členovia al-Kájdy sa navzájom nepoznajú
Zdielať na

Šíria len smrť! Členovia al-Kájdy sa navzájom nepoznajú

Strach, smrť a bolesť. To rozsievala a vlastne stále rozsieva teroristická sieť Al-Kaida po celom svete. Na to, aby o nej hovoril celý svet, však potrebovala vysoko sofistikovanú organizačnú štruktúru. Kto za ňou v skutočnosti stojí, kto ju riadi a ako funguje? To sa pokúsime rozlúštiť v nasledujúcej reportáži.

Al-Kájda. Názov obyčajne prekladaný ako základňa. Militantná islamská organizácia, ktorá stojí za množstvom atentátov, či únosov po celom svete. Na jej vlajke prevláda čierna farba. Farba smrti.

Organizácia vznikla v osemdesiatych rokoch. Dnes už je al-Kájda synonymom mena Bin Ládin. Paradoxne spolu s Američanmi podporoval Afgáncov pri okupácii Sovietmi v 1989.

Po odchode sovietskych vojsk v krajine ostalo množstvo vycvičených a dobre vybavených mužov. Využil to práve saudskoarabský multimilionár. Ponúkol im miesto v novozaloženej organizácii al-Kájda. Stal sa automaticky jej vodcom. Jeho pravou rukou je Chalid Šejk Muhamed, pôvodom z Kuwajtu, ktorý je väznený na Kube vo väznici Guantanámo.

Organizačná schéma Al-Kájdy je mimoriadne podrobne prepracovaná. Celá štruktúra sa skladá z trojčlenných skupiniek, alebo buniek. Ich členovia sa dobre poznajú. Nad nimi sú velitelia, ktorí sú v kontakte iba s tromi bunkami. Takto to pokračuje až k samotnému vedeniu. Štruktúra je práve pre bunkové členenie mimoriadne uzavretá a je ťažké do nej preniknúť.

Ak aj zatknú troch členov bunky naraz, poznajú vlastne iba svojho veliteľa, ktorého by mohli prezradiť. Ak sa mu podarí uniknúť, stopa na tomto mieste definitívne končí.

Čo je ale pre americké tajné služby najťažšie je fakt, že v tejto organizácii funguje aj štatút takzvaného spiaceho agenta. Jednotlivec je tak členom al-Kájdy aj niekoľko rokov bez toho, aby čokoľvek urobil. Žije medzi ľuďmi, chodí do práce, nakupuje v obchode a podobne. Po rokoch dostane úlohu, ktorú do bodky splní. Pri dokonalom šifrovaní správ medzi členmi je takmer nemožné takého teroristu odhaliť.

Usáma bin Ládin - terorista je mŕtvy

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy