Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Američania zabili bin Ládina! Pozrite si jeho profil
Zdielať na

Američania zabili bin Ládina! Pozrite si jeho profil

Najhľadanejší terorista Usáma bin Ládin už nežije. Americké jednotky ho zabili pri krvavej pozemnej operácii neďaleko pakistanskej metropoly Islamabad.

Usáma bin Ládin sa narodil pred 54 rokmi v Saudskej Arábii do rodiny ropného magnáta. Bol sedemnáste dieťa z 57. V trinástich zdedil po otcovi obrovský majetok.

O tom, ako sa zaplietol s islamskými radikálmi, sa vie len málo. Predpokladá sa, že koncom 80-tych rokov počas Sovietskej invázie do Afganistanu. Podporoval afgánsky odpor a verboval dobrovoľníkov. Spojené štáty sa mu tŕňom v oku stali počas 90-tych rokov počas krízy v Perzskom zálive. Ich prítomnosť vnímal ako znesvätenie Zeme Islámu a vyzýval na Džihád. V roku 1994 sa ho zriekla rodina a bolo mu odňaté občianstvo Saudskej Arábie. Žil v Sudáne, odkiaľ ho tiež vykázali. Napokon sa usadil v Afganistane, kde sa dostal k Talibanu.

11. septembra 2001 ho prostredníctvom dvoch útokov v New Yorku a jedného vo Washingtone spoznal celý svet. Je však len zlomok z toho, čo sa vodcovi ál-Kajdy pripisuje. Okrem toho má mať na svedomí bombové atentáty na ambasády v Keni a Tanzánii so stovkami mŕtvym a tisíckami zranených. Mal stáť aj za útokmi na Bali. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy