Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rozkaz tajného komanda: Bin Ládina musíte zabiť!
Zdielať na
Zahraničie

Rozkaz tajného komanda: Bin Ládina musíte zabiť!

Mali jasný rozkaz. Elitné komando dostalo od veliteľov príkaz zabiť najhľadanejšieho muža planéty. Tajná pozemná operácia neďaleko pakistanskej metropoly Islamabad trvala 40 minút. Pri krvavej prestrelke zomrel aj bin Ládinov syn.

"Cieľom operácie bolo zabiť," agentúre Reuters to pod podmienkou anonymity prezradil americký predstaviteľ.

Pri útoku prišli okrem Bin Ládina o život ešte ďalší štyria ľudia. Komando najskôr zlikvidovalo osobných strážcov bin Ládina a jednu ženu, ktorú teroristi použili ako živý štít. Následne zlikvidovali syna bin Ládina. Posledná guľka skončila v hlave samotného vodcu al-Kájdy.

Na operácii sa zúčastnili štyri americké vrtuľníky, ktoré vzlietli zo základne pakistanskej armády na severe Pakistanu, pričom jeden z nich zasiahli nepriatelia a zrútil sa. Stratu vrtuľníka potvrdzuje aj zdroj z Washingtonu, podľa neho však bola dôvodom mechanická chyba a Američania vrtuľník zlikvidovali sami.

Informáciu o zabití vodcu al-Kájdy potvrdil americký prezident Barack Obama v nedeľu neskoro večer v priamom prenose. "Spravodlivosť bola vykonaná," vyhlásil Obama. K nájdeniu šéfa teroristickej siete al-Kájda podľa neho viedli spravodajské informácie, ktoré mali Američania od augusta.

Americké jednotky zabili bin Ládina pri prestrelke v Abbottabáde, vzdialenom asi sto kilometrov na sever od Islamabadu.  Telo následne podľa islamských tradícií pochovali do 24 hodín od chvíle, kedy naposledy vydýchol. Spojené štáty však z bezpečnostných dôvodov odmietli zverejniť, kde sa odohral bin Ládinov "pohreb". Podľa niektorých médií chceli USA zabrániť aj tomu, aby bin Ládinove telo skončilo po jeho smrti v moslimskej hrobke, kde by mohlo byť predmetom uctievania.

Obama v televíznom vystúpení informoval, že informácie o možnom pobyte bin Ládina v centrálnej časti Pakistanu mu americké spravodajské služby odovzdali v auguste minulého roka. Operáciu "Chytenie bin Ládina" schválil minulý týždeň.

Pozrite si jeho profil doposiaľ najhľadanejšieho muža planéty

Bin Ládin mal stáť za viacerými smrteľnými teroristickými útokmi po celom svete a bol považovaný za šéfa celosvetovej teroristickej siete al-Kájda, ktorá bojuje proti Spojeným štátom a ich spojencom. Bin Ládin sa priznal k tomu, že stál aj za teroristickými útokmi na New York a Washington, pri ktorých 11. septembra 2001 zahynulo takmer 3 000 ľudí.

Washington už požiadal americké veľvyslanectvá po celom svete, aby posilnili bezpečnostné opatrenia. Existujú totiž obavy, že al-Kájda by mohla chystať v odvete za zabitie bin Ládina ďalšie útoky.

Američania oslavujú veľké „víťazstvo“ nad terorizmom

Správy o zabití bin Ládina vyvolali radosť medzi bežnými Američanmi, ktorí sa spontánne zhromažďujú v uliciach miest a oslavujú jeho smrť ako veľké víťazstvo. Mnohí z nich mávali americkými vlajkami, pričom spoločne spievali vlastenecké piesne. Analytici však varujú, že radosť môže byť predčasná, keďže zabitím vodcu sa boj proti al-Kájde a terorizmu ako takému zďaleka nekončí.

Správu aktualizujeme o najnovšie informácie a reakcie zo zahraničia!

Zdevastovaná tvár Usáma Bin Ládina

SITA

SITA

TASR/AP

Isifa

Usáma bin Ládin - terorista je mŕtvy

isifa

Bin Ládin - kedysi v plnej poľnej

ISIFA

Bin Ládin v jaskyni a v dobrej nálade

ISIFA

Bin Ládin kdesi v Afganistane. Na tlačovej konferencii...

ISIFA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy