Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Manželka a syn o živote Usáma bin Ládina
Zdielať na

Manželka a syn o živote Usáma bin Ládina

Zdroj: REUTERS

Za ženu si zobral o dva roky mladšiu sesternicu. Okrem nej mal ďalších päť žien a dokopy splodil až 20 detí. Najwa ho popisuje ako milujúceho a nežného muža, až do momentu, ktorý všetko zmenil... A z Usámu sa stal zúrivý bojovník proti armádam v Afganistane a terorista hľadaný po celom svete. Syn Omar si zase spomína na plán otca - odvliecť svojich synov na púšť bez jedla a vody, aby z nich spravil silných mužov.

Nikto, ani ten najrešpektovanejší žurnalista či spisovateľ sa do kruhu najbližších teroristu Usáma bin Ládina nedostal. Až na Jean Sasson. Tejto americkej spisovateľke momentálne vychádza kniha, ktorú sama popísala ako pravdivý príbeh, odkrývajúci tajomstvá starostlivo strážené Usámom bin Ládinom. O Usámovi a jeho živote rozpráva jeho manželka Najwa Ganem a v poradí štvrtý syn Omar (narodený v roku 1981). Spomienky zachytené v knihe majú dokonca vyvrátiť existujúce mýty...

Podľa oficiálnej stránky spisovateľky Jean prezradili Usámovi príbuzní aj jeho názory o modernej dobe a jej výdobytkoch či už v oblasti medicíny alebo elektriky. O neustálych presunoch či útekoch z krajiny do krajiny, život medzi extrémistami a prípravu na vojenské útoky. Podľa knižky si napríklad museli v drsnom teréne Sudánu hĺbiť sami jamy a prespávať v nich prikrytí len vetvami a pieskom.

"Nie som ako môj otec. On sa modlí za vojnu (džihád), ja za mier," hovorí v knihe Omar. "A teraz obaja kráčame vlastnou cestou vo viere, že práve tá naša je správna." Na svoje detstvo si spomína ako na smutné obdobie života. Bitku totiž dostával aj za úsmev. Stačilo, že úsmev nemal správny dôvod.

Život na úteku trval až do osudných udalostí roku 2001. Dva dni pred útokmi telefonoval Omar so svojou matkou, ktorej sa podarilo utiecť z Afganistanu. Omar sa neskôr vrátil do milovanej Saudskej Arábie. Obaja si spomínajú na momenty v ráno 11. septembra, kedy tragické udalosti v Amerike otriasli celým svetom.

Najčítanejšie správy