Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Inšpiroval som sa Al-Káidou aj útokmi na New York, tvrdí Breivik
Zdielať na

Inšpiroval som sa Al-Káidou aj útokmi na New York, tvrdí Breivik

Nórsky atentátnik Anders Behring Breivik v piatok pred súdom vyhlásil, že v rámci prípravy na minuloročné útoky sa prostredníctvom meditácie zbavil emócií a v roku 2006 dokonca ukončil všetky spoločenské vzťahy.

Návod na výrobu bomby, ktorá pred vládnymi úradmi v centre Osla zabila osem ľudí, našiel údajne na internete. Po explózii sa presunul na ostrov Utoya, kde postrielal 69 členov tábora sociálnodemokratickej mládeže.

Inšpirovala ho Al-Káida

Breivik sa údajne inšpiroval mimo iného aj útokmi teroristickej siete Al-Káida, ktorú označil za "najúspešnejšie revolučné hnutie na svete", i keď s inými cieľmi.

Inšpiroval sa útokmi na New York

Pravicový extrémista prehlásil, že si na internete prečítal viac než 600 návodov na výrobu výbušnín. Z atentátov študoval predovšetkým pumový útok Al-Káidy na svetové obchodné centrum v New Yorku z roku 1993. taktiež sa inšpiroval aj bombovým atentátom Timothyho McVeigha v meste Oklahoma z roku 1995. Tento útok si vyžiadal 168 obetí a do 11. septembra 2001 bol najkrvavejším teroristickým útokom spáchaným na pôde Spojených štátov amerických. 

Európska verzia Al-Káidy

Breivikov záujem vzbudzovali aj činy nemeckej ultralavicovej organizácie Frakcia Červenej armády (RAF). "Študoval som každú ich akciu, čo urobili zle, a čo sa im naopak podarilo," povedal Breivik k útokom Al-Káidy, ktorá by mala pravicovým radikálom slúžiť ako inšpirácia. "Chceme vytvoriť európsku verziu Al-Káidy," dodal

"Odluštil" svoje obete

Aby dokázal strieľať do bezbranných civilistov, musel si Breivik podľa svojich slov vytvoriť "obranný mechanizmus" a "odľudštiť" svoje obete. Na to sa údajne pripravoval duševným tréningom. "Je nutné dehumanizovať nepriateľa... Keby som tak neučinil, nedokázal by som svoje činy spáchať," konštatoval.

Nie je prípad pre psychiatrov

Breivik na súde zopakoval svoje tvrdenie, že nie je prípad pre psychiatrov. "Nie som psychiatrický prípad, som trestne zodpovedný," uviedol Breivik. "Je potrebné rozlišovať medzi politickým extrémizmom a šialnestvom v klinickom zmysle slova," dodal.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy