Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Inšpiroval som sa Al-Káidou, tvrdí Breivik
Zdielať na

Inšpiroval som sa Al-Káidou, tvrdí Breivik

V utorok opäť pokračuje súd s masovým vrahom Andersom Behringom Breivikom. Súdny proces s týmto mužom je ostro sledovaný. Breivik má na svedomí 77 ľudí, ktorých zabil v meste Oslo a na ostrove Utoya.

Inšpiroval sa Al-Káidou

Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik povedal, že sa pri svojom vražednom vyčíňaní inšpiroval al-Kájdou. Vyjadril sa tak po tom, čo prokuratúra i obhajoba odmietli sudcu, ktorý sa vyslovil v jeho prípade za trest smrti. "Čerpal som z Al-Káidy a od militantných islamistov. Al-Káida je najúspešnejšou militantnou skupinou na svete," povedal Breivik pred súdom počas druhého dňa procesu.

Konal v mene svojho ľudu

"Útoky z 22. júla boli preventívnymi útokmi na obranu rodených Nórov," uviedol Breivik v prehlásení, ktoré čítal viac ako hodinu. "Jednal som v naliehavej situácii v mene svojho ľudu, svojej kultúry a svojej krajiny. Žiadam preto, aby som bol zbavený viny," dodal.

Plač prejavom povýšenosti

Zatiaľ čo súdny proces pokračoval druhým dňom, nórski odborníci sa vyjadrovali k Breivkovej pondelkovej reakcii na premietanie jeho propagandistického filmu, pri ktorom mu tiekli slzy. Breivikov plač je podľa psychológov jasným prejavom jeho povýšenosti. Odborníci taktiež tvrdia, že videonahrávka účelovo manipuluje s faktami a mieša pravdu s klamstvom. Taktiež je amatérska a miestami pôsobí smiešne.

Breivik: "Zomrieť pre ľud je česť"

Breivik pred súdom prehlásil, že by útoky spáchal znovu. Skončiť vo väzení či zomrieť pre svoj ľud je podľa neho "tá najväčšia česť." "Áno, urobil by som to znova," povedal obžalovaný. 

Breivik prehlásil, že jeho obete z ostrova Utoya neboli "žiadne nevinné deti." "Mládež Nórskej strany práce je naivná a indoktrinovaná, neboli to žiadne nevinné deti, ale politickí radikálovia," tvrdil Breivik.

Najpôsobivejší politický útok

Masaker označil za "najpôsobivejší politický útok nacionalistu od druhej svetovej vojny." Jednal údajne menom dobra, nie zla, aby zabránil rozsiahlejšej občianskej vojne. "Zabitie 70 ľudí môže predísť občianskej vojne," konštatoval.

V dopredu pripravenom prehlásení uviedol, že hovorí ako veliteľ nórskeho a európskeho protikomunistického hnutia odporu a protiislámskej organizácie templárskych rytierov. Prokuratúra ale už skôr odmietla, že by taká skupina existovala a vyjadrila presvedčenie, že Breivik jednal sám.

Cíti sa nevinný

Atentátnik bol obžalovaný z teroristických činov a hrozí mu 21 rokov väzenia.Pokiaľ by bol uznaný nesvojprávnym, čo si však nepraje, súd by ho poslal do psychiatrickej liečebne. Breivik v prvý deň procesu takmer neprejavoval emócie a zopakoval, že hoci zabíjal, cíti sa nevinný. Podľa jeho slov, jednal v sebaobrane. 

Advokáti žiadali odvolanie prísediaceho

Advokáti v prípade s nórskym atentátnikom Breivikom vyzvali k odvolaniu jedného z prísediacich. Ten totiž na sociálnej sieti Facebook napísal, že Breivik by mal za svoje činy dostať trest smrti. Pojednávanie bolo hneď na úvod na 30 minút prerušené, aby súd mohol postoj prísediaceho preveriť.

Breivikovi obhajcovia, žalobcovia aj právnici zastupujúci obete útokov z 22. júla 2011, pri ktorých pravicový extrémista zabil 77 ľudí, sa zhodujú na tom, že Thomas Indrebö nemôže pokračovať vo svojej roli sudcu z ľudu v päťčlennom senáte. 

Indrebö priznal, že bezprostredne po útokoch 23. júla o 14:34 napísal zio svojho Facebookoveho konta v internetovej diskusii pod článkom v denníku Verdens Gang: "Trest smrti je v tomto prípade jediný spravodlivý!!!" Muž používa na Facebooku iné meno, ale je registrovaný pod vlastnou e-mailovou adresou a taktiež fotografie sa zhodujú s jeho tvárou. 

Nórsko nepoužíva trest smrti. V súčasnosti je najvyšší trest 21 rokov väzenia, čo taktiež hrozí Breivikovi. Tento trest je možné opakovane predlžovať až na doživotie.

Ťažká skúška pre pozostalých a preživších

Proces s Breivikom je ťažkou skúškou pre príbuzných obetí aj pre tých, ktorí útoky prežili. Niektorí z nich chcú proces sledovať, aby týmto spôsobom uctili zabitých príbuzných. Ďalší sa naopak snažia od mediálnej kampane, ktorá súd doprevádza, čo najviac "odstrihnúť".

   

Súvisiace články

Najčítanejšie správy