Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vraha Breivika vyhlásilli za svojprávneho. Pri masakri detí vedel, čo robí!
Zdielať na

Vraha Breivika vyhlásilli za svojprávneho. Pri masakri detí vedel, čo robí!

Presne o šesť dní sa začne súdny proces s nórskym masovým vrahom Andersom Breivikom. Necelý týždeň pred začatím pojednávania psychiatri zverejnili novú lekársku správu. Podľa nich je Breivik príčetný a plne zodpovedný za bombový výbuch v Oslo a za masaker na ostrove Utoya. O život vtedy pripravil 77 ľudí.

Nová správa pritom odporuje správe z novembra, kde iní znalci Breivika označili za paranoidného schyzofrenika. Vyhlásenie za nesvojprávneho sa pritom nepáčilo ani samotnému Breivikovi. Ten médiám poslal list, že doživotie na psychiatrii by pre neho bolo horšie ako smrť.

Právnik najprv prípad nechcel

Pred médiami sa vyjadril aj jeho právnik, ktorý ho v nastávajúcom desať týždňovom procese bude obhajovať. "Moja prvá reakcia, keď mi zavolali bola: Nie, nechcem to robiť. Presvedčila ma manželka. Je zdravotná sestra. Povedala mi, ak by ho so zraneniami previezli do nemocnice, lekári a sestry by ho ošetrili, lebo je to ich práca. Ty si právnik, nemal by si robiť svoju prácu?" povedal Breivikov právnik Geir Lippestad.

Vraj bol vojak vo vojne

Breivikovi dvaja právnici však naďalej naznačujú, že ich klient pri otrasnom skutku nebol psychicky v poriadku. Apelujú pritom na to, že sa stále cíti vojakom v občianskej vojne proti islamizácii Európy. Novinári zatiaľ priniesli viacero informácii o jeho detstve a komplikovanom vzťahu s matkou.

"Psychológ napísal o ňom niekoľko znepokojujúcich vecí. Zistil, že Breivik ako dieťa žil vo veľmi nestálom prostredí a rodine dokonca odporučili pre neho pestúnsku starostlivosť," uviedol fínsky novinár Tor Arne Andreassen.

Správa nie je pre súd záväzná

Obe správy, hoci sú protichodné, majú pred súdom iba informatívny charakter a nie sú záväzné. Nórskemu masovému vrahovi hrozí 21 ročný trest alebo doživotie v psychiatrickej liečebni.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy