Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svet 2011: Stalo sa tento rok...
Zdielať na

Svet 2011: Stalo sa tento rok...

Útoky v Domodevove, ničivé cunami v Japonsku, smrť bin Ládina, atentánik v Nórsku, smrť plukovníka Kaddáfího. To je avšak len malá ukážka, z toho, čo sa tento rok udialo za našimi hranicami. Len čas ukáže, či to všetko bolo k niečomu dobré a či sa ľudstvo aspoň trošku poučilo...

Teroristický útok na letisku Domodevovo

Moskva, januárový večer. Len 20-ročný zdrogovaný študent účtovníctva Magomed Jevlojev sa odpálil v odletovej hale najvyťaženejšieho letiska Domodedovo. Bomba zabila 36 ľudí a ďalších 180 zranila. Svedkami útoku boli aj Slováci - herci Ľuboš Kostelný a Zuzana Fialová. Tú zasiahli črepiny a šokovaná skončila v nemocnici. Atentát si objednal vodca čečenských povstalcov Doku Umarov. VIAC TU.

Ničivé zemetrasenie v Japonsku

Silné zemetrasenie zasiahlo v marci Japonsko. Až desaťmetrové morské vlny, explózia sopky, výbuchy v jadrovej elektrárni Fukušima, hrozba nukleárnej katastrofy a rútiaca sa ekonomika. To je výpočet udalostí, ktoré spustili obrovské otrasy zeme s ničivou silou. Počet mŕtvych sa rátal na tisíce, niektoré mestá zmizli z povrchu zemského. Navyše rádioaktívny mrak z Fukušimy sa dostal aj nad Slovensko. Našťastie, rýchlo sa rozplynul... VIAC TU.

Smrť teroristu Usámu bin Ládina

Vážne veci sa diali v máji aj v Pakistane. Špeciálne komando tam zabilo najhľadanejšieho teroristu sveta Usámu bin Ládina. Ten zosnoval útoky z 11. septembra 2001 v New Yorku a Washingtone. Zabili ho v dome neďaleko pakistanskej metropoly Islamabad. Z bin Ládinovho tela následne Američania odobrali vzorky DNA a potom ho z lietadlovej lode vyhodili do mora. Dôkaz však chýba. Fotografiu americký prezident Barack Obama zakázal zverejniť, lebo by vraj mohla "vzbudiť vášne". VIAC TU.

Dioxíny a E.coli v potravinách

Ešte ani jeden rok nepriniesol toľko krutej pravdy o stravovaní Slovákov, nákupoch potravín či ich výrobe a predaji ako rok 2011. V júni sa v Nemecku prevalil škandál s baktériami E.coli. Dlho sa nevedelo, kde nákaza vznikla a či si treba dávať pozor na mäso či zeleninu. Slovenskí poľnohospodári napokon vyšli z európsykch afér s čistým štítom. Ukázalo sa však, že často sa u nás predávajú veľmi nekvalitné potraviny.

Masový vrah v Nórsku zabil 77 ľudí

Nórsko. Krajina, kde policajti neboli ozbrojení. Nemuseli. Až do 22. júla. Hlavným mestom Oslo vtedy otriasla mohutná explózia. Zničila niekoľko vládnych budov. Následne médiá informovali o šialenej streľbe v mládežníckom letnom tábore Robotníckej strany na ostrove Utöya. Hrozivý počet mŕtvych - 77. Všetko mal na svedomí 32-ročný Nór Anders Behring Breivik. Muž s radikálnymi protimoslimskými názormi. Chcel vraj zmeniť Nórsko... VIAC TU.

Plukovník Muammar Kaddáfí zomrel

Veľká líbyjská arabská ľudová socialistická džamahírija sa dočkala. A nielen zkrátenia názvu na Líbyjská republika, ale aj nedobrovoľného odchodu plukovníka Muammara Kaddáfího. Ten vládol krajine tvrdou rukou od roku 1969 až donedávna. 69-ročného diktátora zastrelili 20. októbra 2011. Pred revolúciou vo vlastnej krajine sa ukrýval v kanalizačnej rúre pri jeho rodnom meste Syrta. Kaddáfímu nepomohol ani jeho zlatý revolver, osudným sa mu stal priestrel hlavy. VIAC TU.

Arabská jar, leto, zima...

Do takzvanej arabskej jari sa "zapojilo" viac ako 15 krajín a zahnyulo bezmála 40-tisíc ľudí. Začalo sa to ešte v roku 2010 v Tunisku, keď sa vysokoškolsky vzdelaný, ale nezamestnaný muž, Muhammad Buazízí zabil. Proti systému vládnutia v krajine sa začalo následne protestovať aj v Egypte, Lýbyi či v Jemene. V Sýrii sa dodnes trasie stolička pod prezidentom Bašárom Asadom.

Zadĺžená Európa bojuje s dlhmi

Írsko, Španielsko, Portugalsko, Grécko či Taliansko. Práve tieto krajiny robia poriadne hlboké vrásky na čele európskych politikov. Ich nekonečné zadlžovanie a život na sekeru ohrozuje spoločnú európsku menu. Svet najmä Grékom či Talianom neverí, že dokážu splácať to, čo si napožičiavali. A tak situáciu zachraňujú expresnými výmenami premiérov a sľubmi o reformách. Či sa napokon podarí zachrániť našu spoločnú menu? Ukážu najbližšie dni...

Prehľad udalostí roku 2011 pokračuje zajtra časťou o domácich udalostiach roka.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy