Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Breivik chcel odpáliť aj kráľovský palác či radnicu
Zdielať na

Breivik chcel odpáliť aj kráľovský palác či radnicu

Masovému vrahovi Andersovi Behringovi Breivikovi hrozí maximálne 21 rokov basy. Podľa neho je však takýto trest "patetický." Tvrdí, že plánoval odpáliť tri bomby.

Plánoval odpáliť 3 bomby

Nórsky extrémista Anders Behring Breivik, ktorý na súde vysvetľuje pozadie svojich útokov z júla minulého roka, sa vo štvrtok priznal, že pôvodne plánoval v centre Osla odpáliť namiesto jednej až tri nálože ukryté v automobiloch.

Ako povedal počas štvrtého dňa procesu, jeho prvotný plán predpokladal "tri autobomby nasledované streľbou", pričom malo ísť o "veľmi veľkú operáciu". Dve jednotonové nálože mali vybuchnúť v takzvanej vládnej štvrti a pred sídlom ním nenávidenej Robotníckej strany.

V prípade tretieho výbušného zariadenia s polovičnou hmotnosťou sa podľa vlastných slov rozhodoval medzi sídlom denníka Aftenposten, budovou parlamentu, osloskou radnicou a kráľovským palácom.

Myslel, že zomrie...

Výbuch nakoniec otriasol iba osloskou vládnou štvrťou a Breivik sa následne presunul k jazeru Tyrifjorden, kde na ostrove Utöya spustil paľbu na účastníkov letného tábora Robotníckej strany. Oba útoky si dokopy vyžiadali 77 mŕtvych.

Breivik však na súde povedal, že plánoval aj ďalšie strelné útoky, pričom ako ich terče menoval dom v centre Osla, kde sa stretáva miesta ultraľavicová mládež, redakciu denníka Dagsavisen a sídlo nórskej Strany socialistickej ľavice. Breivik sa počas štvrtkovej výpovede taktiež priznal, že po útoku v Osle očakával prestrelku s políciou a svoju šancu na prežitie odhadoval len na "päť percent". Po ceste na Utöyu ho však nezastavil žiadny policajt.

Sudcovia na výpoveď obžalovaného vyčlenili päť a pol dňa. Breivik ešte v utorok prečítal vopred pripravenú obhajobu, podľa ktorej útoky spáchal v záujme ochrany "etnických Nórov" pred multikulturalizmom. Svoje konanie pritom označil za "legitímnu obranu" a odmietol niesť vinu za akýkoľvek zločin. Breivik tiež pred sudcami potvrdil, že nepociťuje žiadnu ľútosť a ak by mal možnosť, zabíjal by znova.

Tentokrát bez pozdravu

V stredu zasa vyhlásil, že proces by sa mal skončiť oslobodením spod obvinení alebo odsúdením na smrť. Breivik však musel uznať, že ani jeden z výsledkov nie je reálny, keďže sa k svojim činom priznal a Nórsko neuplatňuje trest smrti. Najvyšším možným trestom je 21-ročné väzenie, zatiaľ čo v prípade uznania za nesvojprávneho mu hrozí doživotný pobyt v psychiatrickej liečebni.

Počas uplynulých dní upútal pozornosť médií aj Breivikov svojský pozdrav v podobe dotyku hrude a vztýčenia ruky so zaťatou päsťou, tentoraz ho však po príchode do súdnej siene vynechal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy