Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Súd s Breivikom šokuje pokojnou a zdvorilou atmosférou
Zdielať na

Súd s Breivikom šokuje pokojnou a zdvorilou atmosférou

Tretím dňom pokračuje ostro sledovaný súdny proces s masovým vrahom Andersom Behringom Breivikom. Ten minulý rok v júli zabil 77 ľudí. Breivik má pokračovať vo výpovedi a vysvetľovaní svojich motívov.

Konzervatívne, pokojné a zdvorilé jednanie

Na úvod súdneho procesu s Andersom Behringom Breivikom si prokurátori a súdni psychiatri, jeden po druhom, potriasli rukou s atentátnikom. Jeden z psychiatrov sa dokonca uklonil. Vrah nevinných ľudí úsmev opätoval. Väčšina Nórov ani nemrkla. Tak prebieha súd s masovým vrahom v nórskom štýle, ktorý spojuje jedno z najhorších zverstiev v Európe po druhej svetovej vojne so zdvorilosťou vypovedajúcej o kľudnej dôvere Nórov v spravodlivosť ich spoločnosti a právneho systému. 

Proti tejto škandinávskej rezervovanosti a snahe vyhnúť sa konfrontácii, pôsobí pozdrav atentátnika so zdvihnutou päsťou pri každodennom príchode na súd, až surrealisticky.

"Blížite sa k záveru, pán Breivik?" opýtala sa predsedkyňa senátu zabijaka behom jeho viac ako hodinovom monológu o hrozbe islámu, európskeho multikultúrneho pekla a o tom, prečo minulý rol postrieľal v tábore desiatky mladých ľudí. "Ešte šesť stránok," odpovedal Breivik. Tento rozhovor sa ešte niekoľkokrát zopakoval. Sudkyňa ho zdvorilo poprosila, aby už skončil. 

Súd s Breivikom je v Nórsku chápaný ako spôsob, ako emočne uzavrieť prípad vraždenia civilistov v krajine, ktorá je hrdá na svoju toleranciu a ktorý nehodlá pripustiť, aby útoky zničili jej otvorenú spoločnosť. Proces taktiež vzbudzuje pochybnosť, predovšetkým medzi zahraničnými pozorovateľmi, či nórsky právny systém - ktorý môže udeliť maximálny trest 21 rokov - nie je manipulovaný šialencom, ktorý túži šíriť svoje rasistické posolstvo.

Chodia mu stovky dopisov

Breivik si z väzenia aktívne dopisuje so svojimi priaznivcami z domova aj zo zahraničia. Sám tvrdí, že je v kontakte s "fanúšikmi" z viac ako dvadsiatich krajín sveta. V psychiatrickej správe sa hovorí, že ide o stovky dopisov denne.

Polícia začiatkom januára zrušila zákaz návštev a pošty pre Breivika a od tej doby je tento pravicový extrémista doslova zavalený dopismi od Nórov, Švédov, Dánov, Nemcov, Rusov, Britov či Francúzov. Breivik uviedol, že sa snaží odpovedať na maximum dopisov, ale objem je väčší, než zvláda vyriadiť.

Výcvik v Libérii

Nórsky atentátnik sa pred súdom vyjadril, že v roku 2002 podstúpil výcvik v Líberii, kde sa naučil vyrábať výbušniny. Údajne sa tam stretol s niekoľkýmii stovkami európskymi nacionalistami, vrátane Srba hľadaného pre vojnové zločiny. Mená údajných účastníkov "revolučného výcviku" Breivik odmietol uviesť v obave, že budú zatknutí. Informoval o tom, internetový server denníka The Guardian.

Obvinil vyšetrovateľov, že ho chcú zosmiešniť

Breivik aj stredajšie vystúpenie pred súdom zahájil pozdravom pripomínajúcim nacistické hajlovanie: predpaženou pravicou zaťatou do päste. Podľa novinárov sledujúcich proces, dnes Breivik pôsobí dojmom, že mu je súd nepríjemný. Obvinil vyšetrovateľov, že sa ho snažia zosmiešniť a odmieta odpovedať na viaceré otázky.

Podrobnosti o organizácii

Obžaloba sa 33-ročného pravicového extrémistu, ktorý sa prehlasuje za veliteľa Nórskeho a európskeho protikomunistického hnutia odporu a protiislámskej organizácie templárskych rytierov, chce mimo iné opýtať na ďalšie podrobnosti o tejto organizácii.

Ďalšie bunky organizácie

Breivik tvrdí, že v Nórsku pôsobia ďalšie dve ich bunky tejto organizácie, vyšetrovatelia to ale označili za výmysel. Atentátnik bol obžalovaný z teroristických činov a hrozí mu 21 rokov za mrežami. Pokiaľ by ho vyhlásili za nesvojprávneho, čomu sa chce vyhnúť, išiel by na psychiatrické liečenie.

Spravil by to znova

Breivik opakovane tvrdí, že hoci zabíjal, cíti sa nevinný, pretože vraj jednal v sebaobrane. V utorok označil detské obeti zastrelené v tábore sociálnodemokratickej mládeže na ostrove Utoya za "politických radikálov" a prehlásil, že by činy spáchal znova.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy