Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Toto sú najväčšie letecké katastrofy v histórii
Zdielať na

Toto sú najväčšie letecké katastrofy v histórii

Technické problémy, zlé počasie, nervozita na letiskách alebo zámer človeka. Aj to sú dôvody leteckých nešťastí, ktoré trhajú srdcia jednotlivcov aj verejnosti. My sme pre vás vybrali najväčšie z nich, ktoré sa navždy zapísali do histórie letectva...

Najväčšie letecké katastrofy:

Tenerifská tragédia, 583 mŕtvych, 27. marec 1977

Dva boeingy, jeden od holandskej spoločnosti KLM, druhý americkej Pan America, oba mierili na Gran Canariu. Pilot KLM vyštartuje bez povolenia, lietadlo nabralo rýchlosť 300 km/h. Pilot amerického lietadla sa snažilo uvoľniť dráhu, no neúspešne. Prvý pilot zazrel americké lietadlo a tak sa chcel rýchlo odlepiť od zeme. Neúspešne. Podvozkom mu rozdrvil trup.

Explózia zabila všetkých pasažierov holandského lietadla a zapríčinila požiar amerického. Zo záhuby tu uniklo len 61 ľudí z 396 pasažierov. Svoju vinu nesie na havárii aj hmla a presmerovávanie letov kvôli bombovému nebezpečenstvu. havária sa stala na letisku na španielskom ostrove Tenerife.

Havária v Japonsku, 520 obetí, 12. august 1985

Lietadlo Beoing 747 mierilo práve z Tokia do Osaky. Už po trinástich minútach po štarte kontaktoval pilot riadiacu vežu s tým, že je lietadlo neovládateľné. Aj napriek jeho snahám sa lietadlo blížilo k skalám, po 32 minútach sa zrútilo.

Z 524 ľudí prežili len štyria, počet obetí však mohol byť menší, keby na miesto včas dorazia záchranári. Niektorí totiž zomreli v dôsledku šoku alebo následkom liečiteľných zranení. Zaujímavosťou je, že pasažieri o blížiacej sa smrti vedeli a tak sa posledné minúty venovali písaniu rozlúčkových listov...

Tragická zrážka nad Dillí, 349 mŕtvych, 12. november 1996

Boeing 747 zo Saudskej Arábie vzlietol z Dillí a vo výške 4000 metrov sa zrazil s kazašským Iljušinom, ktorý zase chcel pristáť. Vina sa pripisuje pilotom Iljušina, ktorý nerešpektovali pokyny riadiacej veže a klesli viac, ako mali...

Ďalšie letecké katastrofy:

ANO

Smrť poľského prezidenta Lecha Kaczynskeho, 96 mŕtvych, 10. apríl 2010

Lietadlo poľského vládneho špeciálu, Tupolev 154 havarovalo pri ruskom meste Smolensk. Medzi obeťami bol nielen prezidenstký pár Lech Kaczynsky s manželkou, ale aj ďalšie významné osobnosti poľskej spoločnosti, napríklad šéf generálneho štábu armády, šéf Úradu národnej bezpečnosti či vojenský biskup.

Záverečná správa tvrdí, že haváriu zavinili poľskí piloti. Lietadlo sa malo zachytiť o stromy a havarovať tesne pred pristávacou dráhou.

Teroristický útok v USA, 9. september 2001, 2995 mŕtvych vrátane pasažierov lietadiel

Štyri komerčné lietadlá uniešlo podľa správy z oficiálneho vyšetrovania 19 mužov z militantnej islamskej organizácie al-Káida. Dve z nich narazili do Svetového obchodného centra v New Yorku, tretie vrazilo do budovy ministerstva obrany Pentagónu a štvrté spadlo do neobývanej oblasti v Pensylvánii.

Nikto na palube týchto lietadiel neprežil, no útoky si vyžiadali smrť ďalších stoviek civilistov pochádzajúcich z rôznych krajín. Na útoky odpovedali USA tzv. vojnou proti terorizmu.

TASR/TVP via APTN



Aféra Lockerbie, 21. decembra 1988, 270 mŕtvych aj s 11 ľuďmi na zemi

Let Pan Am 103 alebo Aféra Lockerbie, presne tak sa nazýva let lietadla Boeing 747-121 ukončený teroristickým bombovým útokom. Lietadlo smerovalo z Londýna na newyorské letisko JFK.

Do pádu dvojičiek sa tento útok považoval za najväčší teroristický útok na občanov USA (189 obetí boli Američania). Let bol totiž ukončený odpálením plastickej trhaviny Semtex československej výroby na palube lietadla nad škótskym mestečkom Lockerbie.

13. novembra 1991 bolo vznesené obvinenie z vrážd proti líbyjskému príslušníkovi tajných služieb a veliteľovi stráženia Libyan Arab Airlines Ali al-Megrahimu, ktorý bol napokon až koncom januára 2001 odsúdený k 27 rokom väzenia.

ISIFA

Havária v Mníchove, 6. február 1958, 23 mŕtvych vrátane futbalistov Manchesteru United

Medzi najznámejšie športové tragédie patrí havária lietadla futbalistov Manchestru United, pri návrate z pohárového stretnutia v Belehrade vo februári 1958. Zahynulo vtedy 23 zo 44-roch pasažierov lietadla. Bolo medzi nimi aj 8 hráčov.

Pri odlete z Mníchova nestihol pilot kvôli hustému sneženiu nabrať potrebnú výšku a rýchlosť a narazil do letiskového domu. Nehodu okrem iných prežil legendárny Bobby Charlton. Rok predtým zahynulo pri havárii neďaleko Turína 18 futbalistov miestneho AC.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy