Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pred 70 rokmi spáchali atentát na protektora Heydricha
Zdielať na

Pred 70 rokmi spáchali atentát na protektora Heydricha

Presne pred sedemdesiatimi rokmi spáchali na nacistického protektora Reinharda Heydricha atentát dvaja výsadkári v rámci operácie Anthropoid, ktorú iniciovala československá exilová vláda sídliaca v tom čase v Londýne.

Slovák Jozef Gabčík a Čech Jan Kubiš sa takto pokúsili odstrániť prominentného pohlavára, ktorého poslal vodca Adolf Hitler s úlohou potlačiť odpor okupovaného územia s názvom Protektorát Čechy a Morava. Parašutisti plánovali jedného z iniciátorov holokaustu zastreliť, no nakoniec na vozidlo, v ktorom sa viezol na pražské letisko, hodil Kubiš granát. Urobil tak po tom, ako zlyhala pripravovaná vražedná zbraň v rukách Gabčíka.

Hitlera smrť obľúbenca rozzúrila

Útok z 27. mája 1942 v českej metropole však rodák z Halle prežil a zomrel až o týždeň neskôr na následky zdravotných komplikácií spôsobené utrpenými zraneniami. Heydrich zomrel vo veku 38 rokov v pražskej nemocnici. Hitlera smrť jeho obľúbenca rozzúrila a nariadil tvrdé represálie s cieľom potrestať vinníkov a pomstiť sa aj civilnému obyvateľstvu. Najvypuklejším príkladom bolo vypálenie dedín Lidice a Ležáky.

Demonštrácia odporu

Cieľom československej exilovej vlády bolo atentátom na Heydricha demonštrovať svoj odpor k nacistom a záujem o ich porazenie.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy