Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pred 68 rokmi oslobodili Osvienčim. Symbol holokaustu...
Zdielať na

Pred 68 rokmi oslobodili Osvienčim. Symbol holokaustu...

Zástupy pútnikov si vo Vatikáne v nedeľu pripomenuli Deň pamiatky obetiam holokaustu. Pápež Benedikt XVI. im v tradičnom nedeľnom príhovore povedal, že spomienka na milióny prevažne židovských obetí je stále živá... Práve symbol holokaustu Osvienčim - koncentračný a vyhladzovací tábor oslobodila Červená armáda pred 68 rokmi...

Pápež vypustil holubice

Pápež tiež vyzval kresťanov, aby sa aktívne zasadzovali proti akýmkoľvek formám rasovej neznášanlivosti. Na záver sa pápež objavil v okne s dvoma talianskymi deťmi. Tie mu podali biele holubice, ktoré potom vypustil ako symbol mieru.

Slovensko ocení záchrancov

"Dnešný deň je dňom tichej spomienky na obete nacistických zverstiev," vyhlásilo aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitosti SR. Rovnako pripomenulo boj proti všetkým formám neznášanlivosti a intolerancie založeným na odlišnom pôvode, národnosti alebo vierovyznaní.

V stredu 30. januára budú v Bratislave titulom "Spravodlivý medzi národmi" ocenení ďalší záchrancovia židovských spoluobčanov počas obdobia druhej svetovej vojny. Slovensko patrí ku krajinám s najvyšším počtom ocenených občanov. Cenu udeľuje Štát Izrael a múzeum Yad Vashem. Získalo ho už viac ako 20 000 ľudí na celom svete. U nás sa ním môže pýšiť viac ako 500.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy