Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Expremiér Berlusconi chválil fašistického lídra Mussoliniho!
Zdielať na

Expremiér Berlusconi chválil fašistického lídra Mussoliniho!

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi sa opäť zviditeľnil. Tentoraz tým, že glorifikoval niekdajšieho fašistického lídra Benita Mussoliniho. Vyhlásil, že Mussolini síce urobil "strašnú chybu", keď súhlasil s prenasledovaním a deportáciami Židov, no "urobil aj mnoho dobrých vecí"...

Chápe spojenectvo s Hitlerom...

V zákulisí slávnostnej akcie k nedeľňajšiemu Dňu holokaustu Bersluconi potvrdil, že aj napriek tomu, že Mussolini prijal rasové zákony, na ktorých základe došlo k deportáciám Židov do koncentračných táborov, spravil plno dobrých vecí. Podľa talianskych médií tiež povedal, že chápe Mussoliniho spojenectvo s Adolfom Hitlerom.

"Vtedajšia vláda bola celkom istotne vystrašená zo silnejúceho a expandujúceho Nemecka a rozhodla sa preto byť radšej jeho spojencom než protivníkom," citoval expremiéra denník La Republica. Údajne tiež povedal, že Taliansko nenesie za zverstvá z druhej svetovej vojny rovnakú zodpovednosť ako Nemecko.

Talianski politici odsúdili Berlusconiho slová

Množstvo talianskych politikov však slová Berlusconiho odsúdilo. Jeho slová vraj označili za "nechutné", "úplný nonsens", "znásilnenie histórie". Premiér Mario Monti vyhlásil, že "segregácia a antisemitizmus sú stále živé pojmy" a "najnebezpečnejšia je ľahostajnosť".

Deň holokaustu

Mussolini sa stal v roku 1922 talianskym premiérom a zaviedol v krajine fašistický režim. Počas druhej svetovej vojny bol spojencom nacistického Nemecka. V roku 1943 bol zvrhnutý a zatknutý, ale oslovodili ho Nemci vyslaný Hitlerom. Koncom vojny padol do zajatia partizánov, ktorí ho aj s milenkou 28. apríla zastrelili.

Valné zhromaždenie OSN prijalo v roku 2005 rezolúciu, v ktorej vyzvalo členské štáty, aby pripomínali Deň pamiatky obetí holokaustu vždy 27. januára. Teda v deň oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim v roku 1945.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy