Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Eurozóna pred Vianocami a zamilovaný Berlusconi
Zdielať na

Eurozóna pred Vianocami a zamilovaný Berlusconi

Tesne pred Vianocami dostalo Grécko pekný darček. Ratingová agentúra Standard and Poors mu zvýšila hodnotenie, a to rovno o šesť stupňov. Nie, že by to znamenal raj pre investorov, ale lepšie ako nič. Pre zmenu zase taliansky politik Silvio Berlusconi vyhlásil, že krajina by mohla opustiť eurozónu. Ako je vidieť ani pred Vianocami nie je o pikošky v únii núdza.

Gréci znižujú dlh

Grécki politici sa môžu tešiť, agentúra S&P im zlepšila hodnotenie. Na druhej strane boli Gréci dosť dole, takže naďalej ostávajú v špekulatívnom pásme. Ratingovka tak reagovala na úspešné odkúpenie dlhopisov, čím sa Grécku znížil dlh o 20 miliárd eur. Reaguje aj na fakt, že ostatné krajiny chcú, aby Heléni ostali v eurozóne.

Jedna pozitívna informácia však neodvracia ťažké časy, ktoré nás čakajú. "Zhoršovanie ekonomickej kondície sa bude Európou šíriť aj na budúci rok, avšak s postupným oživením v druhej polovice budúceho roka," povedal šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi.

Odchod Talianska z eurozóny?

Pri bojoch o zachovanie eurozóny prišlo ako blesk z jasného neba vyhlásenie talianskeho expremiéra Berlusconiho, ktorý pripúšťa odchod krajiny z eurozóny. Politika však berú po škandáloch už mnohí s rezervou. "Viete, s pánom Berlusconim to je niekedy tak, že čo bola pravda jeden deň, nemusí byť pravda na druhý," skonštatoval francúzsky prezident Francois Hollande.

Zamilovaný Berlusconi

Okrem toho chce Silvio opäť kandidovať na post premiéra. Informáciou numero uno v Taliansku však ostávajú jeho zásnuby s mladou Taliankou. "Má 28 rokov a volá sa Francesca, nie je krásna len na pohľad, ale najmä vnútorne. Ľúbime sa," vyznal sa Berlusconi.

No a nad celou eurozónou naďalej bdie nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá ako vždy všetkých vyzýva k rozvahe. "Politika Európy sa stala politikou každej krajiny. Všetko, za čo sme sa rozhodli v Bruseli má vplyv na chod každého štátu v únii," povedala.

Téme sa ďalej venuje Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Európska centrálna banka_znak eura v popredí

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy