Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nezamestnanosť v únii dosiahla rekordných 11 percent!
Zdielať na

Nezamestnanosť v únii dosiahla rekordných 11 percent!

Eurozóna má nový rekord. Žiaľ nie v športe, alebo varení, ale v nezamestnanosti. Priemerná nezamestnanosť sa v krajinách, kde sa používa euro, dostala nad 11 percent, a je tak najhoršia od vzniku eura v roku 1999. Na zlej štatistike sa podieľa aj Slovensko.

Viac ako 18 miliónov bez práce

Pred dvomi týždňami protestovali ľudia v Taliansku, Španielsku, Grécku či Portugalsku proti škrtom a proti vysokej nezamestnanosti. Niet sa čomu čudovať. Podľa najnovších údajov je v eurozóne bez práce viac ako 18 miliónov ľudí. Demonštrácie pokračovali aj tento víkend.

Len v auguste pritom stratilo v eurozóne prácu ďalších 34 000 ľudí. Najhoršie sú na tom práve južanské krajiny, kde sa aj najviac protestuje. Španieli, či Gréci majú neuveriteľnú nezamestnanosť cez 25 percent. Každý štvrtý je tak v krajine bez práce. A často práve mladí ľudia.

Slovensko štatistike napomáha

Dobre nevyzerajú ani vyhliadky na budúci rok. Ekonomiku sa zatiaľ nedarí nakopnúť natoľko, aby sa opäť vytvárali nové miesta. A to po celej Európe.

Slovensko tejto smutnej štatistike značne napomáha. Aj keď nemáme takú nezamestnanosť ako Gréci, či Španieli. Sme nad priemerom eurozóny. Nezamestnanosť u nás predstavuje 14 percent.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy