Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
200 miliónov ľudí bez práce. Desivá realita!
Zdielať na

200 miliónov ľudí bez práce. Desivá realita!

30 miliónov ľudí prišlo o prácu za posledné 4 roky pre dosahy globálnej krízy. Je to ako keby sme zrátali všetkých našich obyvateľov aj s deťmi a dôchodcami a vynásobili ich šiestimi. Ďalšie desiatky miliónov sa vzdali nádeje na prácu. Smutným dôkazom tejto štatistiky je aj samotné Slovensko.

Tretinu tvoria mladí a zdraví

Na svete pribudlo za posledné štyri roky 30 miliónov nezamestnaných. "Boj proti neistote a nezamestnanosti zďaleka neskončil. Budeme pokračovať v boji za našich zamestnaných aj nezamestnaných," hovorí portugalský odborár Armenio Carlos.

Nie je to pritom len 30 miliónov bez práce. Podľa štatistiky OSN ďalších 40 miliónov jednoducho rezignovalo a prácu si už nehľadá. Spolu sa tak dostávame k apokalyptickej bilancii 200 miliónov nezamestnaných na celom svete. Z toho až tretinu tvoria mladí, zdraví, plní síl. "Deviati z desiatich sú v mojej rodine nezamestnaní. Moja mama je jediná, ktorá pracuje. Moja sestra, priateľka aj otec. Všetci sme bez práce," dodáva 24-ročný nezamestnaný Marios Kotsis.

Nádej na zvyšovanie v nedohľadne

Recesia negniavi pritom len nezamestnaných. 900 miliónov, ktorí prácu majú, ju majú zle platenú a nevedia z nej vyžiť. Celá táto štatistika ako keby bola obrazom Slovenska. Mnohí naši zamestnaní nežijú, prežívajú. "Skutočnosť, že rastie chudoba aj u ekonomicky aktívneho obyvateľstva," informovala Ľudmila Benkovičová zo Štatistického úradu.

Nádej na zvyšovanie platov je pritom v nedohľadne. Zamestnávatelia by boli buď veľmi čestní, alebo v ich vnímaní na hlavu padnutí, keby zvyšovali. "Jednou z príčin je veľká nezamestnanosť," tvrdí analytik Tatrabanky Boris Fojtík. Aj keď sú Slováci národ poslušní a nerevoltujúci na námestiach, nezamestnanosť majú desivú. Predstavuje 14 percent, čo znamená 374 tisíc Slovákov bez práce. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy