Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
POROVNANIE. Čech zarobí o 200 € viac ako Slovák!
Zdielať na

POROVNANIE. Čech zarobí o 200 € viac ako Slovák!

Vraj my Slováci sa stále len sťažujeme, najmä pri pohľade na výplatnú pásku. Keď sa však pozrieme na platy napríklad našich českých susedov, ukazuje sa, že oprávnene. Nečudo, že mnohí zo Slovenska odchádzajú za prácou inam.

V Česku zarobíte o 200 € viac

Na Slovensku je priemerný plat nižší ako v Česku a to o rovné dve stovky. Nie je preto vôbec čudné, že nad plácou saltá radosti väčšina Slovákov neskáče. Kým Česi zarobia v priemere 980 eur, u nás je to len 780. 

"V Českej republike je nespokojných so svojím príjmom len 30 percent ľudí, na Slovensku je v podstate každý druhý Slovák," tvrdí personalistka Rewe group Stephanie Gratz. Oproti Čechom máme popri nižších platoch ešte jeden dôvod na frflanie. "Za tie isté peniaze nakúpia ľudia v Čechách viac ako na Slovensku," doplnil Gratz.

Voľných pozícii je dosť

Keď si k tomu pridáme nezamestnanosť na úrovni 14 %, tak niet divu, že mnohí Slováci to balia a idú za hranice. Najčastejšie práve do Česka, mnohí ďalší do Rakúska a Nemecka. Hovorí o tom aj záujem o dnešnú burzu práce do týchto krajín. Voľných pozícií je údajne dosť.

V nemecky hovoriacich krajinách je ten platový skok ešte priepastnejší ako v Česku. Napríklad taký predavač zarobí na základe kolektívnej zmuvy minimálne 1350 eur mesačne. U nás je to podstatne menej - 440. Oba štáty však vyžadujú znalosť nemeckého jazyka v podstate na všetkých pozíciách.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy