Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rodinný rozpočet. Muži zárabajú, ženy kontrolujú výdavky
Zdielať na

Rodinný rozpočet. Muži zárabajú, ženy kontrolujú výdavky

Nákup potravín, platenie účtov, benzín alebo nafta do auta či dovolenka. S tým všetkým musíme v rodinnom rozpočte počítať. Dosť to závisí aj od toho, kto má doma hlavné slovo. Prieskumy dokazujú, že bežné výdavky organizujú častejšie ženy, aj keď väčšinou zarábajú menej ako muži.

Časy, keď o financiách v domácnosti rozhodoval muž, sú už dávno preč. Stále viac totiž o tom, čo sa bude kupovať, rozhoduje manželka. "Určite to platenie tých najzákladnejších poplatkov, potraviny a potom na deti, do obchodu chodím ja," hovorí opýtaná v ankete.

Navrch majú ženy

"Majú navrch ženy, aj keď zarábajú v priemere iba tri štvrtiny z toho čo muž," hovorí analytička Eva Sadovská. Príjmy oboch manželov, bez ohľadu na to, kto zarobí viac idú do väčšinou spoločnej kasy. Z nej riadia rodinný rozpočet. "Približne šesť z desiatich rodín vníma svoje príjmy ako spoločné," dodáva Sadovská.

Približne 40 percent rodín prispieva časťou do rozpočtu spoločne, ale niečo si nechávajú aj pre seba. Nájdu sa aj takí, ktorí fungujú na vlastné triko. Jeden z opýtaných uviedol, že u nich doma má každý svoj účet. Viac ako polovica domácností má spoločný účet, 3 percentá netušia koľko zarába ich polovička.

Väčšie výdavky = spoločné rozhodovanie

V prípade väčších výdavkov, ako je nákup práčky, dovolenky, nového auta sa rozhodujú a nakupujú páry spoločne. Podobne je to aj pri rozhodovaní o úveroch či použití úspor. "Rozhodujú v 76 percentách spoločne, podobne ako pri nákupe elektroniky či väčších výdavkoch," uviedla Sadovská. Úvery slovenských domácností dosiahli na konci minulého roka 17,2 mld. eur. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy