Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dane a odvody. Ide to aj bez nich, ale nie u nás...
Zdielať na

Dane a odvody. Ide to aj bez nich, ale nie u nás...

Zvyšovanie daní a odvodov, zavedenie nových poplatkov, presuny peňazí z druhého piliera a hmlistá budúcnosť eura. vyzerá to tak, že od nového roka nás nečaká nič dobré a štátu budeme musieť platiť nekresťanské peniaze. Vláda má však aj iné možnosti ako naplniť rozpočet. Tu je jeden z nich...

Vláda siaha po nepopulárnych opatreniach pre diery v rozpočte a rastúce dlhy. "Sú pripravené len pomerne primitívne spôsoby, čo znamená viazanie výdavkov, chýba hlbšia reforma najmä sociálneho systému," tvrdí Martin Vlachynský, ekonomický analytik INESS.

Na daniach a poplatkoch si to odnesieme všetci. Najviac však zrejme firmy, ktorým stúpne daň z príjmu až o 4 percentá. Zvyšovanie daní však môže mať opačný efekt ako očakáva vláda a mnohých podnikateľov v snahe znížiť náklady neudrží doma ani hrubá reťaz.

Ide to aj bez daní

Zvyšovať dane je najjednoduchší spôsob ako získať peniaze do rozpočtu. No ide to aj bez nich. Dôkaz sme našli v Ománskom sultanáte na Arabskom polostrove. Verili by ste tomu, že ešte v 70. rokoch minulého storočia bolo v Ománe len 7km asfaltových ciest? Veci sa však menia a dnes je z neho ekonomický tiger Blízkeho východu“.

Za všetko môžu bohaté zásoby ropy a štedrosť sultána Qaboosa, ktorý vybudoval krajinu z prachu, teda pardon, z piesku. Mimochodom, ten láka aj stále viac cudzincov. "Omán priťahuje turistov z celého sveta a cestovný ruch sa stáva druhým najdôležitejším zdrojom príjmov štátneho rozpočtu," opisuje situáciu sprievodca Khalid. Jednou z najväčších výhod Ománcov je fakt, že ekonomické problémy vo svete sa ich zatiaľ vôbec netýkajú.

Liter benzínu 0,22 €!!!

Ceny benzínu sú v Ománe bezkonkurenčné. Za liter zaplatíte v prepočte 22 centov, u nás 7 krát viac. Okrem toho, v Ománe nevedia, čo sú to zrážky na daniach. "Nie, nemáme žiadne dane. Dokonca nemusíme platiť ani za zdravotnú starostlivosť a vzdelávanie," dodal Khalid.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy