Jasno
11°
Bratislava
Platia za vás odvody v zahraničí? Potvrdenie môže byť problém
Zdielať na

Platia za vás odvody v zahraničí? Potvrdenie môže byť problém

BRATISLAVA / Slovensko nie je schopné vyplácať podporu v nezamestnanosti ľuďom, ktorí sa vrátia z cudziny a majú na ňu nárok. Kameňom úrazu býva jeden obyčajný formulár, ktorý má poslať zahraničná strana ako potvrdenie, že za zamestnanca riadne platili odvody. Často ho ale nepošle a naše úrady nemajú páky nato, aby ich k tomu donútili.

Už čakám od marca

Lukáš najskôr niekoľko rokov pracoval na Slovensku, potom odišiel na dva roky do Anglicka. V obidvoch zamestnaniach pracoval na trvalý pracovný pomer, riadne sa za neho platili odvody, čím mu vznikol nárok na podporu, keď bude bez práce.

"Od marca vlastne čakám na tú dávku v nezamestnanosti, už je to päť mesiacov a furt nič, bez peňazí som, bohužiaľ neviem čo mám s tým robiť," hovorí Lukáš.

Všetko stroskotáva na jednom papieri

Podobne ako mnohí Slováci po návrate zo zahraničia, sa aj pán Lukáš bol prihlásiť na úrade práce. Odtiaľ ho poslali do sociálnej poisťovne, keďže má nárok na podporu v nezamestnanosti. Všetko ale stroskotáva na jednom jedinom papieri.

Formulár E. Nočná mora, ktorú dokáže vyriešiť jedine anglická strana. Ak ho na Slovensko nepošle, ľudia ako Lukáš zostávajú bez peňazí. Je to totiž potvrdenie o tom, že bol prihlásený do tamojšej sociálnej poisťovne. A naše úrady v tomto prípade ťahajú za kratší koniec.

"Oni posielali nejaký papier do Anglicka, aby urgentne poslali naspäť to tlačivo, čo potrebujem a stále bez odpovede," dodáva Lukáš. "Slovenská strana nemá žiadne právne nástroje, ani páky na to, aby vymáhala nejakým spôsobom od anglickej strany tieto vyplnené formuláre," informuje hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy