Jasno
14°
Bratislava
Zvyšovanie minimálnej mzdy. Analytici krútia hlavami
Zdielať na

Zvyšovanie minimálnej mzdy. Analytici krútia hlavami

BRATISLAVA / Minimálna mzda sa bude zrejme zvyšovať! Túto informáciu ešte minulý týždeň potvrdil premiér Robert Fico. Analytici opäť krútia hlavami. MInimálna mzda nie je bežná vo všetkých krajinách únie a vraj len zvyšuje náklady zamestnávateľov.

Niektoré štáty minimálnu mzdu nemajú

To v konečnom dôsledku brzdí tvorbu nových pracovných miest. "Samozrejme nikto nebude rušiť minimálnu mzdu, nikto nebude dávať nulovú sadzbu na minimálnu mzdu, ale nebude to dva a pol percenta, dobre?" povedal 21. augusta Robert Fico.

8 eur. To je približne suma, o ktorú sa zvýši minimálna mzda. Analytici ale tvrdia, že nové pracovné miesta to neprinesie. "Minimálna hrubá mzda v súčasnosti na Slovensku je 337,7 eur. Zamestnanec, ktorý zarába minimálnu mzdu dostane v čistom 292 eur, mzdové náklady zamestnávateľa sú však 456 eur. To tvoria odvody, ktoré sa platia štátu," uviedol Ján Dinga, analytik Iness.

Podľa analytikov sú už odvody natoľko vysoké, že si mnohí zamestnávatelia nebudú môcť dovoliť zamestnať ďalších ľudí. Ak sa ale porovnávame s krajinami únie, stále patríme viac menej ku chvostu.

Momentálne je minimálna mzda 337 €

Na druhej strane sú aj také štáty, ktoré minimálnu mzdu nemajú vôbec ako napríklad Nemecko, z ktorého by sme si podľa analytikov mali brať príklad. "V Nemecku absencia minimálnej mzdy spočíva v tom, že sú zakotvené minimálne mzdy v jednotlivých vyšších kolektívnych zmluvách, v kolektívnom vyjednávaní na úrovní sektorov, či veľkých podnikov," tvrdí Michal Stuška, hovorca Ministerstv práce, sociálnych vecí a rodiny.

"No a teraz je tá otázka, že či chceme mať vysokú minimálnu mzdu a vysokú nezamestnanosť, alebo radšej nech sú mzdy pre niektoré skupiny aj nižšie ale budeme mať nižšiu nezamestnanosť," hovorí Dinga.

Momentálne je na Slovensku minimálna mzda niečo cez 337 eur v hrubom. Nové zvýšenie, ktoré presadzuje Vláda by malo prísť v januári. Približne 100 tis ľudí tak na svojich výplatných páskach dostane 299 €.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy