Jasno
19°
Bratislava
Znížime odvody, omylom prezradil Fico. Malo to prísť skôr!
Zdielať na

Znížime odvody, omylom prezradil Fico. Malo to prísť skôr!

BRATISLAVA / Zníženie odvodov pre najchudobnejších, má mať okamžitý vplyv na tvorbu pracovných miest. Tento krok dokonca privítali aj večne kritizujúci analytici. Jednu výhradu si však predsa našli. Vláda to vraj mala urobiť už dávno!

Koniec chudoby pre pracujúcich?

Letné prázdniny sú pomaly na konci, oddýchnutí ministri po dovolenkách spolu s premiérom si na plecia naložili viac ako obvykle. Na pláne mali 64 bodový program.

Ešte pred tým, sa však premiér stihol pochváliť na stretnutí s odborármi o plánovanom zvýšení minimálnej mzdy. Už teraz sa hovorí o približne 2,5 percentnom navýšení. "Predsa nie je možné, aby pracujúci človek, bol pod hranicou chudoby," povedal Robert Fico, predseda vlády SR.

Lacnejšia pracovná sila

A plánujú sa aj znižovať odvody. To však zatiaľ hlavne pre dlhodobo nezamestnaných. Ten, kto ich napríklad prijme do práce, nebude za nich musieť platiť časť odvodov. Koľko to ale bude, nechcel minister financií povedať. No a skúpi na slovo bol aj jeho kolega z rezortu práce. "Myslím, že je predčasné hovoriť o percentách," povedal minister práce Ján Richter.

Prichádza to neskoro?

Podľa analytikov, však ide dobrý krok. Ibaže Vláda s ním prichádza akosi neskoro. "Takýto návrh, ktorý znižuje náklady na zamestnanie nízkopríjmových občanov, tu mal byť už dávno. Keď sa robila zásadná reforma odvodov," myslí si Radovan Ďurana, analytik Iness.

V zahraničí to funguje tak, že za tých, ktorí zarábajú najmenej nemusí zamestnávateľ platiť odvody. Ako to ale bude u nás, sa vraj dozvieme už najbližšie dni. Podľa plánu by sa však mali odvody znižovať od budúceho roka.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy