Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zvýšené dane a odvody. Takto nás zdiera vláda
Zdielať na

Zvýšené dane a odvody. Takto nás zdiera vláda

BRATISLAVA / Živnostníci začiatok augusta nemajú radi. Každoročne totiž musia najneskôr do ôsmeho zaplatiť do Sociálnej poisťovne novú sumu. Neraz vyššiu, ako dovtedy. Ak sa vás to týka a ešte ste to neurobili, musíte to stihnúť do štvrtka. Dlžníkom totiž hrozí, že budú musieť platiť aj penále.

Živnostníci zaplatia na odvodoch viac

Vládny Smer presne pred rokom odhlasoval v parlamente novely, ktoré sa týkajú aj odvodov. Zmeny by vraj mali pomôcť štátnej kase, avšak tisícom živnostníkov peniaze ubudnú.

Opozícia aj vtedy "ficovcov" ostro kritizovala, že namiesto sľubovaných istôt vyťahujú pracujúcim ľuďom eurá z vrecka. "Konsolidácia nie je pozitívny proces, konsolidácia je vždy proces, ktorý je ťažký, ktorý prináša aj nejaké obete. A čo máme teda robiť? Máme sa na to vykašlať," povedal vtedy Robert Fico. 

"Smer jedno hovorí, ale iné koná. Hovorí, že jeho opatrenia sa dotknú len bohatých, pritom sa dotknú všetkých ľudí," myslí si podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. 

Oproti predchádzajúcim rokom Smer pomenil určité koeficienty vo výpočtoch, takže, ak aj niektorí živnostníci zarobili rovnaké sumy ako v predchádzajúcich rokoch, na odvodoch môžu zaplatiť viac.

Poistné na sociálne poistenie teraz musia platiť všetky samostatne zárobkovo činné osoby, a po novom už aj autori a umelci, ktorých príjem bol za minulý rok vyšší ako 4716 eur.

Richer: Zmeny robíme pre dobro živnostníkov

Minimálna mesačná platba je od teraz 130 eur 27 centov. Svoju presnú sumu si každý môže vyrátať na kalkulačke na stránke Sociálnej poisťovne.

Minister práce Richter opakovane hovorí, že Smer zmeny robí pre dobro živnostníkov. "Živnostník po nadobudnutí dôchodkového veku a odchodu na dôchodok nebude odkázaný na štátne sociálne dávky," hovorí minister.

Nové sumy treba uhradiť načas, pretože Sociálna poisťovňa môže vymerať penále, ktoré bude nabiehať za každý deň meškajúcej platby. A v žiadnom prípade sa nespoliehajte na to, že na prípadný dlh sa nejako zabudne alebo bude po čase premlčaný.

Vládny Smer pre mnohých živnostníkov odhlasoval tri nepríjemné zmeny: od januára platia vyššie zdravotné odvody, teraz sa zodvihnú sociálne odvody a v marci zaplatia ešte aj vyššie dane.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA/ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy