Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Príspevok pri narodení dieťaťa zrušíme, odkazuje vláda
Zdielať na

Príspevok pri narodení dieťaťa zrušíme, odkazuje vláda

BRATISLAVA / Ak chce Slovensko dodržať plánovaný deficit, potrebuje ušetriť ďalších 566 miliónov eur. A tak sa bude všeličo škrtať! Minister financií totiž nehovorí len o lepšom výberom daní, ale dokonca chce siahnuť aj na príspevky pri narodení dieťaťa či na niektoré sociálne dávky!

Dane, odvody, škrtanie dávok...

Kľúčové, čomu sa musíme venovať, je lepší výber daní a odvodov, hovorí minister financií. "To je to, čo je z istého pohľadu nákladov pre obyvateľstvo, pre politikov najjednoduchšie a najsprávnejšie - zlepšiť výber daní, potláčať úniky daní a všetkých tých, ktorí sa priživujú na systéme tým, že obchádzajú zákony," dodal Peter Kažimír (Smer-SD).

Siahnuť sa ale plánuje podľa šéfa rezortu financií aj na sociálne dávky. Ktoré to ale budú zatiaľ nekonkretizoval. Podľa analytikov sa však môžeme rozlúčiť napríklad s peniazmi pri narodení dieťaťa.

Príspevok pri narodení dieťaťa? Zabudnite

"Týka sa to predovšetkým prídavkov na deti, prídavkov pri narodení dieťaťa, príplatkov k prídavkom pri narodení dieťaťa, alebo aj rodičovských príspevkov," hovorí analytik INESS Radovan Ďurana.

Z návrhu východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2014 až 2016 z dielne ministerstva financií, ktorý by sa mal dostať na jedno z najbližších rokovaní vlády vyplýva, že deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť z tohtoročných 2,94 na 2,6 percenta HDP. Na dosiahnutie tohto cieľa však ešte bude potrebné prijať dodatočné opatrenia v celkovom objeme 566 miliónov eur.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy