Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Daň z luxusu a škrtnuté dávky. Štát chce ďalšie peniaze
Zdielať na

Daň z luxusu a škrtnuté dávky. Štát chce ďalšie peniaze

BRATISLAVA / Dane z luxusného majetku by mohli byť druhou oblasťou, ktorou sa vydá vláda, ak by bolo treba ešte prijať nejaké ďalšie opatrenia na konsolidáciu verejných financií. Prvou cestou, ktorou sa určite vláda vydá, budú úspory v štátnej administratíve. Už tento rok sa očakávajú veľké príjmy z reformy ESO.

Superluxus? Čo to je...

Tieto možnosti pripustil premiér Robert Fico v diskusnej relácii Sobotné dialógy na rozhlasovej stanici RTVS - Slovenský rozhlas. V prípade zavedenia dane z luxusného majetku by podľa Fica išlo o naozaj luxusné domy.

"Tá mapa sa veľmi ťažko stavia, ale chcem veľmi jasne povedať, že nemáme záujem sa dotýkať nikoho na Slovensku, kto si postavil rodinný domček - hovoríme o superluxusných domoch za desiatky miliónov eur, ktorých je pomerne veľa," vysvetlil premiér.

Podľa jeho slov by musela byť mapa, ktorá by takúto daň stanovila, veľmi spravodlivá. "Bude to sústredené výlučne na luxusné budovy, luxusné domy," uisťoval Fico. Pripustil, že veľký zisk pre štát neočakávali ani vtedy, keď zavádzali vyššiu daň z príjmu pre ľudí, ktorí zarábajú viac ako 3 300 eur mesačne.

Takých je menej ako jedno percento a napriek tomu podľa Fica opatrenie prinieslo do štátneho rozpočtu desiatky miliónov eur. "Prvý krok, keby sme sa pozreli na luxusné nehnuteľnosti, by takisto určite priniesol zaujímavú sumu peňazí," povedal Fico.

Dane, odvody, škrtanie dávok...

Kľúčové, čomu sa musíme venovať, je lepší výber daní a odvodov, hovorí minister financií. "To je to, čo je z istého pohľadu nákladov pre obyvateľstvo, pre politikov najjednoduchšie a najsprávnejšie - zlepšiť výber daní, potláčať úniky daní a všetkých tých, ktorí sa priživujú na systéme tým, že obchádzajú zákony," dodal Peter Kažimír (Smer-SD).

Siahnuť sa ale plánuje podľa šéfa rezortu financií aj na sociálne dávky. Ktoré to ale budú zatiaľ nekonkretizoval. Podľa analytikov sa však môžeme rozlúčiť napríklad s peniazmi pri narodení dieťaťa.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy