Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Fico u Španielov. V Madride zháňal investície
Zdielať na

Fico u Španielov. V Madride zháňal investície

MADRID / Konsolidácia verejných financií, hlbšia integrácia Európskej únie (EÚ), boj proti daňovým rajom aj využívanie eurofondov. O týchto témach v Madride rokovali slovenský a španielsky premiér Robert Fico a Mariano Rajoy.

Životne dôležitá konsolidácia verejných financií

"Zhodujeme sa, že konsolidácia verejných financií je životne nevyhnutná, ale nemôže byť robená vo forme, ktorá potláča hospodársky rast," vyhlásil na tlačovej konferencii po stretnutí predseda slovenskej vlády. Fico preto verí, že aj Španielsko sa pridá k tým európskym krajinám, ktoré budú v únii podporovať diskusiu o tempe konsolidácie verejných financií v nasledujúcich rokoch.

Konsolidácia musí byť podľa neho sprevádzaná hlbokými reformami usporiadania Európy. "Vláda SR podporuje hlbšiu integráciu EÚ. Bez toho sa z únie nikdy nestane konkurencieschopný región," zdôraznil. Súhlasí s ním aj španielsky premiér. Ten v súvislosti s diskusiou o strate suverenity národných štátov pri prehlbovaní integrácie upozornil, že s oslabovaním svojich kompetencií musí počítať každá krajina, ktorá vstupuje do organizácie akou je EÚ. "Naše vlády budú naďalej spolupracovať s pevným presvedčením, že eurozóna si vyžaduje posilnenie hospodárskej aj menovej únie. Musíme ísť smerom k bankovej, fiškálnej aj politickej únii v rámci Európy," vyhlásil Rajoy.

Boj proti daňovým rajom

Dôležitou témou pre slovenskú vládu je podľa Fica boj proti daňovým rajom. So svojim španielskym partnerom hovoril o praktických problémoch s firmami, ktoré pôsobia v takýchto oblastiach. "Privítal som postoj predsedu vlády, že Španielsko je pripravené zúčastniť sa na diskusii o akýchkoľvek legislatívnych opatreniach, ktoré budú smerovať proti daňovým rajom. Aj to je cesta, ako získavať finančné prostriedky tam, kde sa majú získavať, nie pri neustálom zvyšovaní daní a prijímaní ďalších reštrikčných opatrení," podčiarkol šéf slovenskej exekutívy.

Španielski podnikatelia chcú u nás investovať

Rajoy zdôraznil, že španielski podnikatelia majú veľký záujem investovať na Slovensku, obidve krajiny sa však musia lepšie spoznať. Aj to bol účel utorkovej pracovnej návštevy slovenského premiéra. "Spolu zdieľame európsky projekt aj krízu, s ktorou sa borí Európa. Obidve vlády prijímame konsolidačné opatrenia a chceme ísť tiež cestou podpory rastu a zamestnanosti. Vyžadujeme aj opatrenia na európskej úrovni, ktoré by podporili to, čo prijímajú naše krajiny," doplnil španielsky premiér.

Predsedu slovenskej vlády v Madride prijal kráľ Juan Carlos I. a okrem Rajoya sa stretol aj s predsedom Senátu Píom Garcíom Escuderom. V sídle Španielskej konfederácie zamestnávateľských organizácií vystúpil na slovensko–španielskom podnikateľskom fóre.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy