Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Bojový plán vlády. Chce firmám znižovať odvody...
Zdielať na

Bojový plán vlády. Chce firmám znižovať odvody...

BRATISLAVA / Viac ako 250 tisíc Slovákov si nevie nájsť prácu už viac ako 12 mesiacov. Spolu s Grékmi a Španielmi máme v Európe údajne najviac dlhodobo nezamestnaných. Vláda však má bojový plán.

Vláda chce znižovať odvody

Firmám, ktoré by takto ľudí zamestnali, chce znížiť dane a odvody. Máte 35 - 49 rokov? Ste žena z Košického kraja a neviete si nájsť prácu viac ako jeden rok? Tak potom ste typickým príkladom nezamestnaného Slováka. "Bohužiaľ, sme na tom na spodných rebríčkoch, čo sa týka dĺžky uchádzačov o zamestnanie," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

"Už roky máme v odporúčaniach Európskej komisie, aby sme znížili odvodové zaťaženie pre tých, ktorí sa vedia ťažko zamestnať,"
uviedol minister financií Peter Kažimír.

Duo Richter - Kažimír teda pripravilo návrh, ktorý by mal motivovať firmy zamestnať človeka, ktorý viac ako rok nepracoval. "Na 12 mesiacov bude zamestnávateľ zvýhodnený, ktorý bude zamestnávať dlhodobo nezamestnaného tým, že odvod odvedie štát," dodáva Richter.

"Dnes keď niekoho zamestnávate, tak platíte okolo 35 % odvodov. Náklady práce, to je hrubá mzda x 1,33. To znamená, že firma by nemusela platiť tak vysoké odvody," tvrdí Kažimír.

Mihál: áno, Mikloš: príliš drahý nápad

Exministrovi práce Jozefovi Mihálovi sa návrh pozdáva. "Je to správna cesta. Zamestnávateľ platí vysoké odvody, prispieva na stravovanie, sociálny fond. Celková cena práce sa pohybuje od 500 eur vyššie," hovorí. Podľa exministra financií je to však príliš drahý nápad. Vláda by vraj radšej mala zrušiť minimálnu mzdu pre dlhodobo nezamestnaných. "Zamestnávateľ by mu vyplatil aj nižšiu mzdu ako je minimálna a zároveň by mu štát platil sociálne dávky, ktoré mu štát tak či tak platí," myslí si Mikloš.

Personalistom sa vládny návrh nepáči. Obávajú sa toho, že zamestnávateľom iba umožní obchádzať platenie vysokých odvodov. "Prepustia existujúcich zamestnancov, ktorých môžu lacno prepustiť a zamestnajú dlhodobu nezamestnaného," domnieva sa riaditeľka pracovného portálu Ivana Molnárová. Na detailoch ešte budú minister Richter i Kažimír pracovať. Plán však je spustiť návrh niekedy v druhej polovici tohto roka.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy