Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nezamestnaní pozor! Od 1. mája nastali zmeny
Zdielať na

Nezamestnaní pozor! Od 1. mája nastali zmeny

BRATISLAVA / Pred niekoľkými hodinami vstúpila do platnosti novela zákona, ktorá sa týka najmä ľudí hľadajúcich si prácu. Zmena zákona by vraj mala pomôcť nielen nezamestnaným, ale aj úradníkom, ktorí im pomáhajú. Má to priniesť hlavne zefektívnenie procesu hľadania práce, čo sa má odraziť na zamestnanosti.

Pracovníci úradu práce sa vám budú viac venovať

Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí si hľadajú zamestnanie, od 1. mája teda sviatku práce, si dávajte pozor na viaceré dôležité zmeny v zákone. "Budú mať pozitívny vplyv najmä na klientov, ale aj na pracovníkov úradu práce," uviedla hovorkyňa Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny, Veronika Černá.

V prvom rade sa očakáva, že pracovníci úradov práce, na ktorých pripadá v priemere až 700 ľudí bez práce, budú musieť menej evidovať a dokumentovať. "Tým pádom budú mať pracovníci viac času na poskytovanie poradenstva a hľadanie zamestnania pre dlhodobo nezamestnaných, ktorí sú v evidencii úradov práce," doplnila Černá.

Každý mesiac na úrad práce? Minulosť

Zmena, ktorá istotne poteší všetkých uchádzačov o prácu je aj to, že po novom už nebudú musieť chodiť na úrad práce každý mesiac, ako to bolo doteraz. "Pracovník si bude menežovať svoju prácu samostatne, ako to bude potrebné. Určí sa, dohodne sa sám s uchádzačom o zamestnanie, koľko bude chodiť a kedy bude chodiť na úrad," povedala Jarmila Boháčová, riaditeľka Úradu práce Bratislava.

A používať sa budú môcť aj moderné technické výdobytky. Bude sa môcť dohodnúť mailom, prípadne telefonicky. Keď Vás ale z úradu práce vyzvú na stretnutie, musíte sa ozvať do troch pracovných dní. Novela zákona o službách zamestnanosti ruší napríklad aj niektoré príspevky, na ktoré mali nezamestnaní automaticky nárok, po novom sa budú posudzovať na komisiách.  

Nové práva aj povinnosti

"Čo sa týka príspevku na samostatnú zárobkovú činnosť, tam taktiež nastávajú určité zmeny. Príspevok bude môcť byť poskytovaný po dobu troch rokov, v prvej etape bude poskytnutých 60 percent a po roku bude vyplatených ďalších 40 percent,"

Novinkou je aj zdvojnásobenie "trestu za nespolupracovanie" s úradom. Ak úrad práce vyradí uchádzača o zamestnanie z evidencie pre nespoluprácu, môže byť opätovne zaradený až po šiestich mesiacoch.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy