Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Mediálna gramotnosť. Cesta ako nemanipulovať ľudí
Zdielať na

Mediálna gramotnosť. Cesta ako nemanipulovať ľudí

BRATISLAVA / Nová doba vždy prináša aj nové problémy. Naše deti sú napríklad vďaka počítačom a internetu vystavené obrovskému množstvu informácií. Aj preto vznikol projekt, ktorý má študentov naučiť, ako s toľkými informáciami pracovať.

Mediálna gramotnosť

Do medzinárodného projektu, ktorý má názov mediálna gramotnosť sa zapojilo 107 stredných škôl z 15-ich európskych krajín. Slovenskí študenti si dobre uvedomujú ako ich médiá môžu formovať alebo ovplyvňovať. "Mediálna gramotnosť, tak vedieť čo sa robí v médiách, čo sa tam vlastne deje, čo prezentuje televízia," hovorí jeden z účastníkov. 

"Vedieť čomu kde a kedy môžem veriť. Vedieť si nájsť informácie a vedieť ich rozoznať," hovorí ďalší. 12 stredných škôl zo Slovenska  vytvorilo partnerské vzťahy s ostatnými školami zo strednej a juhovýchodnej Európy. Svoj ostrý zrak nemierili na médiá ako je televízia, rádio, časopisy, internet, hudba alebo reklama.

Nie je to také jednoduché, hovorí Michaela

Cez tvorbu prezentácií, videí ale aj školského časopisu si vyskúšali, aké je to pracovať v mediálnom svete. "V každom prípade som prišla na to, že napísať nejaký článok nie je len tak. Ja si myslím, že by má tá práca aj celkom bavila," uviedla Michaela.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články