Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nezamestnanosť sa nezlepší. Firmy a vláda hľadajú cestu
Zdielať na

Nezamestnanosť sa nezlepší. Firmy a vláda hľadajú cestu

BRATISLAVA / Tešíte sa, že prichádzajú sezónne práce a vám sa konečne podarí aspoň na chvíľu zamestnať? Tak sa veľmi netešte! A už vôbec nie, ak chcete robiť natrvalo. Ako zvýšiť zamestnanosť nevie nikto, ani samotní zamestnávatelia nevedia kam z krízy. A nevie to ani vláda, ktorá má s nimi viaceré nezhody.

Sezónne práce začali, nie je to však ružové

Na jar a v lete sa začínajú sezónne práce. Od poľnohospodárstva a stavebníctva až po gastronómiu a turistiku. Slnečné časy však Slovensko aspoň, čo sa zamestnanosti týka nezasiahnu. "Je ale naivné v zásade očakávať, že by sme možno aj v celom roku sa dostali s nezamestnanosťou pod tých 14 %," uviedol Ľuboš Sirota z Republikovej únie zamestnávateľov.

Situácia je zlá, ani zamestnávatelia majú top tip, kam ísť, keď už nejaký čas hákujete na úrade práce. "Ja skutočne neviem povedať teraz, že ktoré odvetvie je na tom najlepšie z hľadiska prijímania," uviedol Marián Jusko.

Zákony komplikujú život firmám

To, že má Slovensko jednu z najvyšších nezamestnaností v únii vie už asi každý, ale ako z toho von, to nevie nikto. Keď nám už kladie prekážky pod nohy veľká celosvetová kríza, tak prečo by sme si nejaké nevymysleli aj my tu na našom malom slovenskom ihrisku.

Vláda prijala 41 zákonov, z ktorých šéfom firiem robí vrásky na čele väčšina. "29, tri štvrtiny," uviedol Sirota. Reálne pritom miesta nevytvára vláda, ale zamestnávatelia. Minister financií firmám kontruje. Vyčíta neplatenie daní, čiernu prácu, alebo škrečkovanie, keď sa zvýšila produktivita práce po roku 2010. "Sa zamestnávatelia nerozdelili s týmto zvyšujúcim sa ziskom so svojimi zamestnancami a čo je ešte horšie, nevytvorili nové pracovné miesta," kontruje minister financií Peter Kažimír.

Hľadajú spoločnú reč

Pre aspoň aké také dobro ľudí treba povedať, že obe strany hľadajú  spoločnú reč. Firmy tvrdia, že chcú platiť dane. A vláda, že bude hľadať cesty, ako uľahčiť podnikanie a zamestnávanie. "Zamestnávateľ, ktorý by zamestnal dlhodobo nezamestnaného by mal právo na úľavy či už odvodové, alebo daňové," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Ministerstvo ešte chystá opatrenia na vytvorenie 60 tisíc miest, na ktoré sa majú využiť prostriedky z Európskeho sociálneho fondu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy