Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Krutá pravda o živnostníkoch: Väčšina živorí!
Zdielať na

Krutá pravda o živnostníkoch: Väčšina živorí!

BRATISLAVA / Pre niekoho sú živnostníci bohatí podnikatelia, iní ich považujú skôr za žobrákov, ktorí sa stali živnostníkmi len preto, aby si udržali prácu. Viete ale, koľko peňazí majú v skutočnosti na účtoch slovenskí živnostníci? Začali sme anketou v našich uliciach...

Živnostníci majú práce vyše hlavy

"Najvyššie priemerné mesačné zostatky na účte zostávajú živnostníkom a malým podnikateľom v Nitrianskom kraji, nasleduje Žilinský a potom Bratislavský kraj. Iba tieto tri kraje presiahli hranicu 10 000 eur mesačného zostatku na účte," potvrdila hovorkyňa Sberbanky Ľubomíra Chmelová. 

Na konci rebríčka sa umiestnili Trnavský, Košický a Trenčiansky kraj. Priemerne má slovenský živnostník na konci mesiaca na účte 9337 eur. Najviac ide karta IT konzultantom, či elektrikárom a cez služby sa dostávame až ku kaderníkom.

Že to nie je jednoduché v dnešnej dobe vie aj vyučená kaderníčka Ružena z Dolných Honov. Strihá vyše 20 rokov. "Dakedy je robota, dakedy nie je robota a odvody musíte zaplatiť," vraví Ružena.

Aj keby sa vám zdal priemerný ostatok na účte horibilný a prekvapujúci, treba si uvedomiť, že ide o priemer a firemný účet, takže ho nemajú všetci a keby aj, väčšina živnostníkov sa nezastaví celý deň. 

Odvody sa nestále zvyšujú

Inak zvýšeniu odvodov, či systému platenia DPH, živnostníci nevedia prísť na meno. "Že musia DPH odviesť aj keď faktúru nedostanú zaplatenú," vraví Stanislav Čižmárik zo Slovenského živnostenského zväzu.

Na Slovensku môžeme badať pokles počtu samostatne zárobkovo činných osôb. Keď sa chcú teda živnostníci dobre mať, tak sa musia aj obracať. Vo väčšine prípadov však tvrdia, že vláda ich od biznisu odstriháva a nie aby im pomáhala.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy