Skoro jasno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Priemerný Slovák zaplatí mesačne za hypotéku 278 €
Zdielať na

Priemerný Slovák zaplatí mesačne za hypotéku 278 €

BRATISLAVA / Odvody, poistky, hypotéky - každý mesiac, vždy v rovnaký dátum, prichádza deň zúčtovania. Nezanedbateľnú časť tvoria práve splátky za úvery na bývanie. No nie v každom kraji platíme rovnako. Nazrite do svojich výdavkov a porovnajte, koľko zaplatíte vy a koľko vaša rodina, žijúca v iných končinách.

Mladí si kupujú byty v Trnave, ale...

Najnižšiu čiastku za svoj uver platí priemerný Trnavčan - je to okolo 233 eur, čo je o vyše 40 eur menej ako je priemer na celé Slovensko. Nie je to však preto, že by tu byty či domy boli zo všetkých krajov najlacnejšie. Mladí ľudia si kupujú byty v Trnavskom kraji, ale za prácou dochádzajú do Bratislavy.

"Tým pádom je vyššia koncentrácia tých mladých ľudí, ktorí majú nárok na štátom bonifikovanú hypotéku," vraví hovorkyňa banky Ľubomíra Chmelová.

Ak si chcete vziať pôžičku, tak teraz

Najviac každý mesiac za úver na bývanie platia Bratislavčania. Je to viac ako 350 eur. Oproti priemeru na celé Slovensko je suma vyššia o 70 eur. "Je to prirodzene dané tým, že v Bratislave sú drahšie nehnuteľnosti a zároveň aj tým, že ľudia v Bratislave majú vyššie príjmy než zvyšok Slovenska," dodala Chmelová. Na druhej a tretej priečke v rebríčku najvyšších mesačných splátok za úver na bývanie skončili v tesnom závese Žilinský a Banskobystrický kraj.

Pred tým ako sa rozhodnete požičať si na vlastné bývanie, mali by ste zistiť, kde je vaša hranica finančnej bolesti. "Tie splátky by určite nemali prekročiť polovičku príjmu, čiže 50 %," hovorí finančný stratég Martin Bartko.

Podľa odborníkov na pôžičku na bývanie je vhodný čas. "V súčasnosti sú úrokové sadzby na minime. Druhá vec je aj to, že ceny nehnuteľností sú pomerne nízke," dodal Bartko.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy