Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nenápadná novela? Hypotékam hrozí zdraženie
Zdielať na

Nenápadná novela? Hypotékam hrozí zdraženie

BRATISLAVA / Obdobie rekordne lacných hypotekárnych úverov sa chýli ku koncu. Dôvodom je nenápadná novela colného zákona, do ktorej sa nenápadne dostali aj zmeny v obchodovaní s cennými papiermi. Najmä majiteľov hypotekárnych záložných listov tak čaká zbytočná administratíva, ktorá sa zrejme podpíše pod zvýšenie úrokových sadzieb.

OD prvého júla sa majiteľom hypotekárnych záložných listov výrazne skomplikuje život. Za ich držbu budú musieť podávať daňové priznanie a možno platiť zdravotné odvody. "Čo je pre mnohých bežných ľudí pomerne komplikované a neakceptovateľné, zvyšuje to ich administratívnu a daňovú náročnosť," tvrdí hovorca banky Štefan Frimmer. 

Administratívna komplikácia

"Je to administratívna komplikácia, ktorá môže klientov odradiť od investovania do hypotekárnych záložných listov," uviedol analytik Slovenskej bankovej asociácie Marcel Laznia. Ministerstvo financií argumentuje tým, že novým systémom zdanenia sa priblížime k ostatným krajinám Európskej únie. Naše cenné papiere by sa tak v očiach investorov mali stať atraktívnejšie.

Finančný sektor však oponuje, že ide o účelové opatrenie, ktoré poškodí verejnosť. "Naša banka vydala hypotekárne záložné listy v objeme takmer 300 miliónov eur. Asi polovicu si kúpili bežní klienti, takže táto zmena sa dotkne približne 15 tisíc klientov," dodáva Frimmer.

"Hypotekárne záložné listy sa viažu ku klasickým hypotékam podľa zákona, ktoré tvoria v súčasnosti cca 20 - 30 % všetkých úverov na bývanie," hovorí finančný analytik Ján Porázik.

Zmeny sa trhu dotknú len okrajovo, tvrdí analytik

Podľa analytika by sa preto nové pravidlá mali hypotekárneho trhu dotknúť len okrajovo. "Je drvivá väčšina inštitucionálnych klientov, ktorí vlastnia hypotekárne záložné listy a teda nebude im to spôsobovať vážnejšie problémy," dodáva Porázik. Nedá sa však vylúčiť, že novela zhorší investovanie občanov do týchto listov, čo sa napokon odrazí aj na cene úverov.

Zlatá éra lacných hypoték sa možno čoskoro skončí, keďže niektoré banky z príjmov z predaja týchto cenných papierov financujú hypotekárne úvery. "Dopad to môže mať aj nepriamy na úrokové sadzby na hypotéky, kedy sa môže vytvoriť tlak na rast úrokových sadzieb," dodáva analytik Slovenskej bankovej asociácie. Či a v akej výške to napokon bude sa nateraz neodváži odhadnúť nikto.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy