Polojasno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Niektorí ľudia nevedia žiť v rodinných domoch, sťahujú sa do panelákov
Zdielať na

Niektorí ľudia nevedia žiť v rodinných domoch, sťahujú sa do panelákov

SLOVENSKO / Presťahovať sa z panelákového bytu do rodinného domu kdesi v pokoji na predmestí je snom mnohých rodín. No boli by ste prekvapení, že mnohí, ktorí si tento sen splnili, ho už stihli aj oľutovať. A to nielen Slováci ale aj naši českí susedia. Dôvody sú však odlišné.

Hypotéky splácame príkladne

"Začalo to tak pred desiatimi rokmi, keď obce prišli na to, že zmenou územného plánu môžu obce dostať nejaké peniaze predajom obecných pozemkov," hovorí prezident NARK Ľubomír Kardoś. Ľudia húfne predávali byty, brali hypotéky a stavali domy. 

U našich českých susedov však teraz mnohým visí nad hlavou damoklov meč v podobe exekúcie. Hypotéky totiž nezvládajú splácať. Len v minulom roku ich bolo 14 tisíc. V tomto sme my Slováci oveľa disciplinovanejší. "Relatívne malé množstvo úverov na bývanie, zhruba 4 percentá, nie je splácaných," povedal bankový analytik Andrej Arady.

U nás však badať v súvislosti so satelitnými mestečkami iný trend.  Mnohé rodiny, ktoré sa presťahovali z panelákového bytu do krásneho domčeka na predmestí sa po nejakom čase opäť vracajú do panelákového bytu.

Ľuďom chýba ruch veľkomesta

Môže za to hlavne zlá infraštruktúra a nekonečné ranné a popoludňajšie zápchy, ktoré im komplikujú život. "Vracajú sa ľudia kvôli deťom. Nemôžu chodiť na krúžky, musia dlho cestovať autobusom," vysvetľuje hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková.

Podľa sociologičky, však problém môže byť aj v tom, že ľuďom chýba ruch veľkomesta a fakt, že na dome je roboty ako na kostole. "Mnoho ľudí, ktorí boli zvyknutí na istý komfort a malú starostlivosť o panelákový byt  si jednoducho neprivyknú na potrebu väčšej aktivity a môže ich to otravovať," dodáva sociologička Sylvia Porubänová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články