Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Banka mi drasticky zvýšila úrok, sťažuje sa Jozef
Zdielať na

Banka mi drasticky zvýšila úrok, sťažuje sa Jozef

BRATISLAVA / Potrebujete riešiť bývanie a nemáte inú možnosť len zobrať si úver? Napriek tomu, že banky lákajú na historicky najnižšie úroky, dajte si pozor, akú zmluvu podpisujete. Po niekoľkých rokoch sa vám totiž môže stať, že z relatívne lacných peňazí sa stane nezvládnuteľná záťaž. Stačí, keď vám v priebehu splácania banka nečakane zmení podmienky.

Banka využila legálne prostriedky

Jozef sa celé štyri roky tešil z výhodnej hypotéky s úrokovou sadzbou Euribor, navýšenou o maržu banky niečo vyše jedného percenta. V januári však dostal nečakaný list. "Banka poslala vyjadrenie, že mi zvyšujú úroky na 4,44%, čo sa mi zdá ako neadekvátne," tvrdí. 

Nie je vylúčené, že po prevzatí novými majiteľmi sa nevýhodných úverov banka chce zbaviť a využila na to legálne prostriedky. "Pri niektorých starších typoch hypoték sa nová sadzba v súlade so zmluvou stanovuje na základe vyhodnotenia rizikovosti klienta. Spôsob, akým banka posudzuje rizikovosť klientov je internou záležitosťou banky a preto k nemu nemôžeme poskytnúť detailnejšie informácie," píše sa v stanovisku banky.

Pán Jozef tak dostal na výber, buď si úrok zafixuje, alebo bude platiť ešte viac. "V súčasnosti sú tie podmienky inde, ale či až také veľké navýšenie je korektné, to je špekulovanie," myslí si finančný poradca Ján Porázik.

Nepomohla reklamácia u banky, ani u ochrancu práv. Žiaľ, pomocnú ruku nedokáže podať ani Národná banka. "Ide o zmluvné vzťahy medzi klientom a bankou, do ktorých NBS nemá zo zákona právo zasahovať," povedala hovorkyňa NBS Petra Pauerová.

Aj tu platí: Zachráň sa, kto môžeš

Spor medzi oboma stranami by tak mohol vyriešiť len súd. No ruku na srdce, komu sa chce míňať peniaze a nervy na neistý podnik? "Ako najpravdepodobnejšie vidím, že to prefinancujem úverom z inej banky," tvrdí Jozef.

Ak nepomôžu sťažnosti, rada finančného poradcu, ani návšteva ombudsmana, potom je otázka, kto ochráni klienta pred takýmito praktikami banky. Musíme si zvyknúť, že u nás naďalej platí: zachráň sa, kto môžeš. Namiesto pokojného splácania, tak pána Jozefa čaká nový prieskum trhu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články