Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čo sa oplatí zbierať? Takéto staré autá!
Zdielať na

Čo sa oplatí zbierať? Takéto staré autá!

BRATISLAVA / Čo si myslíte, čo sa oplatí najviac zbierať? Známky, alebo napríklad mince? Možno budete prekvapení, ale podľa posledných údajov sú to staré autá. Za ostatné roky ich hodnota stúpla o niekoľko sto percent. Ak teda v garáži opatrujete nejakého nablýskaného veterána, môžete spávať pokojne, váš majetok sa zveľaďuje.

Vrecká si namastili aj zberatelia mincí

"Hodnota automobilových veteránov vzrástla za posledných 10 rokov o takmer 400 percent," informuje analytik Stanislav Pánis. Vrecká si ale za posledné roky dobre namastili aj zberatelia mincí.

Máme mincu za 15 tisíc eur, čo si myslíte, na akej hodnote môže skončiť, za koľko sa môže predať? "Myslím si, že určite sa predá za viac ako 20 000 eur, možno aj okolo 25 tisíc," odhaduje cenu numizmatik Andrej Macho.

Víno je prepadák

"Napríklad taký 10 dukát, ktorý stál pred dvomi tromi rokmi okolo 70 tisíc, tak sa už tento rok obchoduje okolo 120 - 130 tisíc," dodáva Macho. Prudko nahor však nejdú len staré autá, či mince. Darí napríklad aj známkam. No a dokonca analytici hovoria už o tom, že zberateľom sa v poslednej dobe darí viac ako tým, ktorí investujú na burzách.

"Zlato za ostatný týždeň miestami oslabilo až o 15 percent, pričom v istom dni zaznamenalo najväčší jednodňový prepad vo svojej histórii," pokračuje Pánis. No a ak máte doma nejaké to archívne víno, radšej si ho tam ešte aj nechajte. Vínu sa totiž veľmi za posledné roky nedarí. Minulý rok ho dokonca zberatelia označili za najväčší prepadák, keď stratilo až pätinu na svojej hodnote.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy