Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chorváti smerujú do EÚ, tešme sa na lacnejšie hovory
Zdielať na

Chorváti smerujú do EÚ, tešme sa na lacnejšie hovory

BRATISLAVA / Vyzerá to tak, že Chorvátsko je na najlepšej ceste stať sa k 1. júlu tohto roka ďalším členským štátom Európskej únie. Skúste si tipnúť, prečo sa z toho tešíme my, Slováci...

Pôvodne platíme 1,39 eur

Dovolenka v Chorvátsku? Viete dobre, že väčšina Slovákov si práve túto destináciu vyberá pri premýšľaní nad dovolenkou pri mori. Každému pritom aspoň raz zazvonil mobil na pláži, kde ste sa nad krásnym slnečným počasím rozplývali pri uchu známemu. Ale potom doma ste sa účtu určite netešili.

Pre porovnanie - ten, kto vám z Chorvátska telefonuje, platí za jednu minútu hovoru 1 euro 95 centov. Ten, kto hovor prijme, platí 99 centov. SMS a MMS stoja rovnako 39 centov.

Za telefonovanie len 34 centov a menej

Ak teda Chorváti 1. júla vstúpia do EÚ, roamingovým hovorom, ktoré sú 5-násobne drahšie, odzvoní. Za odchádzajúci hovor už zaplatíte 34 centov, za prichádzajúci len 9 centov. SMS rovnako vyjde lacnejšie. Miesto 39 centov zaplatíte len 10. MMS správy ale stoja stále rovnako 39 centov.

Okrem roamingových hovorov by sa od 1. júla zrušili aj colné kontroly týkajúce sa dovozu alebo obchodovania s tovarom medzi Chorvátskom a ostatnými členmi EÚ. Aby sa však Chorvátsko stalo 28. členským štátom EÚ, súhlasiť musia všetky členské štáty. Súhlas zatiaľ nedalo Dáni a Nemci...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy