Skoro jasno
15°
Bratislava
Európsky parlament klepne bankárom po prstoch
Zdielať na

Európsky parlament klepne bankárom po prstoch

ŠTRASBURG / Stopnúť mega odmeny bankárov a zamedziť riskantným finančným špekuláciám, má zatiaľ najväčšia banková reforma v histórii Európskej únie. Poslanci sú presvedčení, že aj banky majú svoj nie malý podiel na svetovej finančnej kríze.

Zala: Za krízu môžu banky

V roku 2008 padla v Amerike banka Lehman brothers a odvtedy padá celá ekonomika vo vyspelom západnom svete a ekonomika nie a nie sa z toho dostať. "Jedna z veľkých príčin krízy hospodárskej aj finančnej, ktorá v Európe vznikla leží práve na pleciach bánk a špekulatívnych investícií, ktoré tieto banky robili," hovorí europoslanec Boris Zala. Bankový sektor sa ukázal ako slabý a zlyhal.  

Píše sa apríl 2013 a Európsky parlament prijíma najrozsiahlejšiu bankovú reformu vôbec. Jednou zo snáh ako obmedziť riskantné špekulácie je zavedenie limitov na odmeny pre bankárov. "Aby bonusy, ktoré bankári dostávajú neboli také neprirodzené a také vysoké, ako tomu bolo doteraz," uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

Neslýchané zasahovanie politiky do súkromného sektora

Silný je aj hlas kritikov, ktorí hovoria, že ide o neslýchané zasahovanie politiky do súkromného sektora a že sa to raz vráti ako bumerang. Europoslanci na to túto kritiku reagujú. "Na druhej strane, keď tieto bankové spoločnosti sú v problémoch, tak štát sa musí podieľať na riešení týchto problémov," uviedla Anna Záborská.

Ďalším z cieľov je uľahčenie poskytovania úverov malým a stredným podnikom a stimulovať tak rast ekonomiky. Nové pravidlá začnú platiť od budúceho roka a pre všetky banky v únii, ktorých je cez 8 000. Výsledkom mega reformy má byť stabilnejší bankový sektor, ktorý má lepšie odololávať prichádzajúcim krízam.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy