Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Podľa najnovšieho prieskumu sú Slováci bohatší ako Nemci
Zdielať na

Podľa najnovšieho prieskumu sú Slováci bohatší ako Nemci

BRATISLAVA/BERLÍN / Viete, ktoré domácnosti v eurozóne sú najchudobnejšie? Ak ste tipovali Cyprus, Španielsko, či Grécko, nie je to správna odpoveď. Podľa aktuálneho prieskumu centrálnych bánk je to, paradoxne Nemecko.Toto však nie je jediné prekvapivé zistenie z prieskumu.

Bývame vo vlastnom

Najnovší prieskum európskych centrálnych bánk, porovnával bohatstvo a príjmy jednotlivých domácností v eurozóne.  Zo zozbieraných dát vyplýva, že slovenské domácnosti sú bohatšie ako tie nemecké. Štatistické karty vraj zamiešali nehnuteľnosti.

"Až 90 percent domácností na Slovensku vlastní nehnuteľnosť, v ktorej býva. Štandardný majetok Slovákov je 61 tis eur", upresnil Martin Šuster, riaditeľ výskumu NBS. Pre porovnanie, väčšina bytov vo Viedni nie je v osobnom vlastníctve, ale v nájme.

Zbytočne sa nezadlžujeme

Ďalšia pozoruhodnosť, ktorá z prieskumu vyplynula je zadĺženosť. Slováci vraj nemajú vo zvyku kupovať na sekeru. Len 9 percent domácností má hypotéku alebo úver na bývanie. Práve tento fakt z nás urobil štatistických boháčov. Podľa odborníkov môžeme za prvenstvo ďakovať porevolučnej privatizácii bytov.

"Obce sa chceli zbavovať bytov, s ktorými mali len výdavky. Byt, ktorý mal hodnotu 200-500 tisíc stál 25 - 30 tisíc korún." dodal Ľubomír Kardoš, prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska.

Úsporami výrazne zaostávame

Aj keď našu ekonomiku ťahá najmä automobilový priemysel, paradoxne sa vraj v autách vyvážame najmenej. Auto vlastní iba 60 percent slovenských domácností.

Prieskum síce ukázal, že sme panelákoví milionári, avšak s deravou strechou. Čo sa týka hotovosti, Slovensko je hneď po Slovinsku na európskom chvoste. Priemerná slovenská domácnosť má na účte 3200eur. Európsky priemer je však 20 tisíc.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy