Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ekonomická prestíž Slovenska stúpa. Investori nám veria
Zdielať na

Ekonomická prestíž Slovenska stúpa. Investori nám veria

BRATISLAVA / Slovensko si zatiaľ na pôde Eurozóny drží vcelku solídnu úroveň. Dokonca si polepšilo. Napriek tomu, že máme jednu z najvyšších nezamestnaností v Európe, tak sa nám podarilo tento týždeň požičať si za dobré úroky a okrem toho nás posunuli do krajín s menším rizikom pre investorov.

3-percentný úrok

Najnovšie sa nám podarilo predať historicky najlepšie dlhopisy. "Sa cena týchto dlhopisov pohybovala na úrovni tri percentá. To je historický najlepší predaj," uviedol slovenský premiér Robert Fico.

Predať dlhopisy znamená de facto sa zadlžovať. Ale aspoň si požičiava za stále lepší úrok. Ešte v novembri 2011 bola situácia kritická. "Emisie, ktoré teraz boli neúspešné alebo čiastočne neúspešné tie neslúžia na akútne prefinancovanie, skôr mali slúžiť ako zásoba pre ďalší rok," uviedol v novembri 2011 Ivan Mikloš.

"Budúci rok budú úrokové sadzby vyššie ako boli v priebehu tohto roka," uviedol v apríli 2012 Daniel Bytčánek z Agentúry pre dlh a likvidáciu. Na koniec však neboli. Už v apríli 2012 sa začala situácia zlepšovať. 13-ročné dlhopisy v hodnote 196,5 milióna eur sme predali s úrokom 4 a pol percenta. "Ak sa dlhová kríza upokojí, tak riziková prirážka Slovenska klesne," uviedol v apríli 2012 analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

1,25 miliardy za 3,4-percentný úrok

A aj klesala. Už v novembri, teda rok po neúspechu, sme si požičali ešte lepšie ako v apríli. "V objeme 1,25 miliardy eur za historicky nízky úrok 3,4 percenta," tvrdí minister financií Peter Kažimír.

Zlepšujúci sa trend teda potvrdzujú najnovšie čísla a to tri percentá pri desaťročných dlhopisoch. Ako Slováci tak môžeme byť pomerne spokojní, určite nepatríme do tej horšej europartičky.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy