Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európa sa vzdáva svojich ambícií, hovorilo sa na GLOBSECu
Zdielať na

Európa sa vzdáva svojich ambícií, hovorilo sa na GLOBSECu

BRATISLAVA / Európania stoja v 21. storočí pred dôležitou výzvou demonštrovať svoje odhodlanie pokračovať v koncepte Západu ako vedúcej svetovej sily. Vyhlásil to v Bratislave na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii Globsec 2013 Zbigniew Brzezinski, bývalý poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť.

Európa sa vzdáva ambícií

Brzezinski upozornil, že Európska únia (EÚ) sa v súčasnosti vzdáva svojich ambícií a príliš sa spolieha na úlohu USA, pričom stráca globálne vízie a sústreďuje sa na riešenie akútnych súdobých problémov. Zároveň v panelovej diskusii vyzdvihol problém historicky najmenšieho proeurópskeho sentimentu obyvateľstva EÚ.

Vo svojej prednáške bývalý poradca prezidenta Jimmyho Cartera zhrnul geopolitický vývoj za ostatné štvrťstoročie, pričom pripustil strácajúci sa vplyv Spojených štátov a rastúci význam Číny a Ázie. Výrazný posun v presadzovaní záujmov americkej zahraničnej politiky ilustroval na zlyhaní diplomacie USA pri vlaňajšom hlasovaní OSN o prijatí Palestíny za pozorovateľa svetovej organizácie, ktoré prešlo napriek enormnej snahe Washingtonu.

Hrozba zo Sýrie a Iránu

Pokiaľ ide o bezpečnostné hrozby Brzezinski za najproblematickejší označil hroziaci širší regionálny konflikt, ktorý by sa mohol rozšíriť zo Sýrie a Iránu, pričom by v ňom mohli USA zostať osamotené. Brzezinski pozitívne vníma novú generáciu v Rusku, ktorá podľa neho začína strácať strach v kritických politických vystúpeniach i voči najvyšším predstaviteľom. "Ak sa Rusko v budúcnosti nepridá k Západu, má ešte stále na výber stať sa satelitom Číny," povedal v odpovedi na jednu z novinárskych otázok.

V tomto smere považuje za dôležité presadzovanie demokratických reforiem v Bielorusku, na Ukrajine a v Gruzínsku. Ruský koncept eurázijského spoločenstva označil za nerealistický. Brzezinski sa dnes v rámci konferencie Globsec stretol aj so šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Lajčákom.

Podľa ministra sa počas stretnutia prediskutovali viaceré medzinárodné otázky globálneho významu vrátane súčasného napätia na Kórejskom polostrove, budúcnosti transatlantického partnerstva a situácie v EÚ. "Chcem vyzdvihnúť veľmi dobrú spoluprácu medzi EÚ a USA pri riešení mnohých medzinárodných otázok a vyjadriť presvedčenie, že obe strany Atlantiku by sa mali venovať možnostiam ďalšieho posilnenia transatlantických vzťahov, k čomu by mohlo významnou mierou prispieť aj Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo medzi EÚ a USA," konštatoval po rokovaní minister Lajčák.

Zbigniew Brzezinski je popredným expertom na medzinárodné otázky a autorom viacerých publikácií v tejto oblasti. Na tohtoročnej konferencii Globsec vystúpil ako jeden z hlavných rečníkov. V rokoch 1977-1981 zastával funkciu poradcu pre národnú bezpečnosť USA v administratíve prezidenta Cartera. Zohral významnú úlohu pri normalizácii vzťahov medzi USA a Čínou, podpísaní dohody o obmedzení strategických jadrových zbraní medzi USA a ZSSR (SALT 2), a ďalších významných medzinárodných otázkach. Nedávno oslávil 85. narodeniny.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy