Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ako z eurokrízy, odpovede hľadá GLOBSEC
Zdielať na

Ako z eurokrízy, odpovede hľadá GLOBSEC

BRATISLAVA / Vo štvrtok sa začala najväčšia bezpečnostná konferencia v Európe - GLOBSEC 2013, ktorá sa koná aj tento rok v Bratislave. Do nášho hlavného mesta sa tak upierajú zraky najvyšších politických špičiek sveta a momentálne je toto zrejme najstráženejšie mesto na zemi.

Horúce európske otázky

Túto významnú medzinárodnú konferenciu dnes odštartovalo dnes uvodné Energetické fórum s podtitulom "Energetická bezpečnosť a cena energií – ktoré z nich určuje to druhé?"

Medzi ďalšie témy, ktoré budú na konferencii rezonovať, patrí silnejúca spolupráca v rámci Vyšehradskej štvorky, dohoda medzi Európskou úniou a USA o voľnom obchode a budúcnosť NATO po skončení misie v Afganistane.

Záštitu nad podujatím prevzal minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák a šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski ako zástupca predsedníckej krajiny V4.

Účasť svetových odborníkov

Na konferencii sa predstaví viacero zvučných mien. Zbigniew Brzezinski, uznávaný politológ, bývalý bezpečnostný poradca amerického prezidenta Jimmyho Cartera , šéf poľskej diplomacie Radek Sikorski, predseda vlády Čiernej Hory Milo Djukanovič a estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves. 

"Estónsko je príkladom toho, že prijímaním tvrdých úsporných opatrení sa zároveň dá dosiahnuť ekonomický rast," povedal Ilves na stretnutí s prezidentom Slovenskej republiky Ivanom Gašparovičom. Ten zablahoželal Estóncom k ich výborným makroekonomickým úspechom. Poukázal na to, že majú jeden z najnižších dlhov v Európe a podarilo sa im znížiť nezamestnanosť.

Šéfovia V4 predstavili svoju deklaráciu

Ministri zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky (V4) dnes poobede predstavili spoločnú deklaráciu. Týka sa efektívnejšej a silnejšej spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky.

"V4 vníma seba ako pomerne silný hlas na to, aby sme formovali naše názory, keď sa tvorí spoločná pozícia buď v rámci NATO alebo EÚ," priblížil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý jej spracovanie aj inicioval.

Jej cieľom je vlastne zvýšenie účinnosti, viditeľnosti a vplyvu spoločnej európskej a obrannej politiky, posilnenie obranných spôsobilostí EÚ a posilnenie európskeho obranného priemyslu a trhu spoločne s výskumno-vývojovou základňou.

Bezpečnostné fórum potrvá do soboty 20. apríla v priestoroch Kempinski Hotel River Park v Bratislave.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy