Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Úvery podľa mena. Najviac si ich berú Petrovia a Zuzany
Zdielať na

Úvery podľa mena. Najviac si ich berú Petrovia a Zuzany

BRATISLAVA / Chystáte sa požiadať banku o úver? Tak vedzte, že ešte predtým ako stihnete povedať čo i len holú vetu, bude pracovníkovi za počítačom jasné, aký ste klient. Veľa o vás prezradí už krstné meno. Napriek tomu, že väčšina z nás zaň nemôže, banka podľa neho môže vytušiť, na čo pôžičku použijete a ako budete pristupovať k jej splácaniu.

Práve doklad totožnosti je jedným z prvých krokov na rozprúdenie debaty so zamestnancom banky. Stačí letmý pohľad na váš občiansky preukaz a razom sa môžete ocitnúť v skupine významných alebo rizikových klientov. Mnohé banke napovie už vaše meno, prípadne dátum narodenia.

Peter, Jozef, Martin, Zuzana, Jana

Bez toho, aby ste otvorili ústa tak o sebe prezradíte naoko neškodné informácie. Lenže už aj podľa mena sa dá vytušiť, či ste pre banku zaujímavý zákazník. "U nás si najčastejšie berú hypotéky ľudia s menom Peter, Jozef a Martin no a u žien je to Zuzana a Jana," uviedla hovorkyňa ČSOB banky Zuzana Eeliášová.

S najväčšou pravdepodobnosťou to súvisí s obľúbenosťou týchto mien pred niekoľkými dekádami. Nie je preto vylúčené, že o 20-30 rokov bude na čele rebríčka Onur alebo Ema. "Tá prvotná sympatia alebo antipatia môže súvisieť s menom. Niektoré meno môže podvedome pripadať nedôveryhodne alebo nám dobre znie," uviedla sociologička Sylvia Porubänová. "Pre nás je to doplňujúca informácia. Ide skôr o zaujímavosť. Ľudí podľa mena neposudzujeme a nie je to kritérium, či dostanú alebo nedostanú hypotéku," dodala Eliášová.

Blíženci si berú o 16% viac hypoték ako iné znamenie

Údajom s o niečo väčšou výpovednou hodnotou je dátum narodenia toho ktorého klienta. Tentoraz však nejde ani tak o rok, ako skôr o mesiac. Najčastejšími žiadateľmi o hypotéku alebo úver zabezpečený nehnuteľnosťou sú ľudia narodení v jarných mesiacoch. "Napríklad blíženci si berú až o 16 % viac úverov ako je priemer na znamenie," uviedla Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank.

Rekordérmi vo výške pôžičiek sú zasa májoví býci, ktorí si v priemere z banky odnesú viac ako 68 tisíc eur. Neznamená to však, že túto sumu dokážu bez problémov vrátiť. "Najviac disciplinovaní ľudia v splácaní sú tí, ktorí sa narodili v novembri. Medzi nimi je až o štvrtinu menej neplatičov, než je priemer na každý mesiac," dodala Chmeľová.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy