Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rekordne nízke hypotéky. Lákadlo alebo hra vabank?
Zdielať na

Rekordne nízke hypotéky. Lákadlo alebo hra vabank?

Vyššie dane, rastúca nezamestnanosť a neisté ekonomické vyhliadky. Ani tieto skutočnosti očividne nepôsobia na Slovákov ako strašiak. Chuť zadlžovať sa u nás totiž očividne stále rastie. Nemalý podiel na tom majú samozrejme aj banky, ktoré znížili úvery na bývanie na rekordné minimá.

Správny čas na kúpu bytu

Požičať si na nový byt, či dom sa pri troche šťastia dá už za úrok pod 3 percentá. Pýtate sa, ako je to možné? „Klienti majú väčší priestor, aby vyjednávali s bankami a toto konkurenčné prostredie samozrejme tlačí aj na úrokové sadzby na trhu," vraví finančný analytik Ján Porázik. 

Táto, na prvý pohľad neuveriteľná ponuka, sa však netýka každého. "Určite nie bežného smrteľníka, ale len bonitného klienta danej banky," dopĺňa realitná maklérka Jana Krajčiová.

Okrem toho, priemerný Slovák by nemal zabúdať ani na možné riziká super výhodnej hypotéky. Po uplynutí fixácie sa totiž sadzby môžu podstatne zmeniť. „Ľudia často vchádzajú do obrovského rizika, prerátajú si príjmy a výdavky, veľmi sa zadlžujú a nepočítajú s tým, že môže nastať aj horšie obdobie," varuje finančný sprostredkovateľ Ondrej Faith.

Cenná rada: Radšej neriskujte!

Veľkým lákadlom pre mnohých je zároveň očakávaný ďalší pokles cien nehnuteľností, ktorý by však nemal platiť pre Bratislavu. „Teraz v januári sa rozbehol ten trh a ľudia naozaj berú hypotéky, nakoľko banky prichádzajú so zaujímavými ponukami," doplnila Krajčiová. Najväčší záujem je už tradične o malometrážne byty, na ktoré sú ľudia ochotní čakať aj rok. Tento trend už pochopili aj mnohí developeri.

Pri rozhodovaní sa o hypotéke však treba zvažovať najmä budúce príjmy. Preto jedna dobrá rada. „Radšej nebrať ako riskovať, lebo tu sa hrá vabank, je to o tom mať alebo nemať kde bývať," vraví Faith.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO. 

Kuchyňa_moderná_veľká

isifa.com - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy