Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sporné poplatky za vedenie hypotekárneho účtu pôjdu na súd
Zdielať na

Sporné poplatky za vedenie hypotekárneho účtu pôjdu na súd

Slovensko sa po vzore Nemecka pustí do bankových poplatkov pri hypotékach. Nemecký Najvyšší súd totiž rozhodol o tom, že vyberať poplatky pri vedení hypotekárneho účtu je protiprávne. Preto reagujú už aj naši ministri. Šéfovia rezortov a spravodlivosti sa chystajú do útoku proti bankám.

Splátka hypotéky sa skladá z úrokov, istiny a poplatku za vedenie hypotekárneho účtu. No a práve táto zložka hypotéky bola tŕňom v oku nemeckého ústavného súdu. "Takýto poplatok za vedenie úverového účtu nie je v súlade s dobrými mravmi," tvrdí minister financií Peter Kažimír.

Slovenské banky si mesačne pýtajú za vedenie hypotekárneho účtu od troch do štyroch eur. Ročne tak môžeme zaplatiť v rámci splátky hypotéky až takmer 50. Tieto peniaze sa Vám neodrátavajú z istiny, ani z úrokov. Ministri sa preto chcú obrátiť alebo na ústavný súd alebo na všeobecné súdy. "Chceme sa dozvedieť, či podľa slovenskej ústavy a podľa slovenských zákonov majú banky právo si účtovať poplatky za vedenie hypotekárneho účtu," dodal Kažimír.

Opozícia a koalícia zrejme nájdu spoločnú reč

"Momentálne sa o tejto téme rokuje v odbornej rovine na úrovni oboch ministerstiev," uviedla Jana Zlatohlávková, hovorkyňa ministerstva spravodlivosti. No a spoločnú reč zdá sa v tomto prípade nájde vláda aj s opozíciou. Banky sa totiž týchto peňazí zrejme len tak ľahko nevzdajú. Napríklad pri stotisíc úveroch môžeme hovoriť o čiastke aj štyri milióny eur ročne. "Zvažujeme návrh zákona, ktorý by bankám zakázal vyžadovať takéto poplatky za vedenie úverových účtov," uviedol poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

Vyjadrenie hovorcu: Som v posteli...

Na to, kedy sa plánuje ministerstvo financií na súd obrátiť a zrejme tak ušetriť tisíckam ľudí peniaze na poplatkoch sme sa chceli opýtať aj hovorcu rezortu. Potom, čo nám nezdvíhal telefón nám prišla len SMS správa v tomto znení: "Som v posteli a dnes z nej nevyleziem. Vypínam telefón, pekný deň."

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy