Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zmeny v hypotékach? Modrí veria, že sa podaria
Zdielať na

Zmeny v hypotékach? Modrí veria, že sa podaria

Kým banky v súčasnosti podľa zákona musia umožniť klientovi splatiť predčasne hypotekárny úver bez poplatkov, SDKÚ navrhuje, aby bola aj možnosť predčasne splatiť len časť úveru. Zároveň chce zjednotiť informovanie o úrokovej sadzbe.

Sú aj slušné banky...

Zaviedla sa totiž povinnosť bánk zverejňovať úrokové sadzby v štruktúre základná sadzba a ich marža. "Každá banka si zvolila inú metodiku, aby porovnateľnosť nebola žiadna,“ povedal poslanec NR SR za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý. Súčasné platné a účinné znenie zákona o bankách podľa neho len čiastkovo uvádza spôsob, akým sa má úrok rozdeliť.

Navrhovaným riešením je splnomocniť Ministerstvo financií SR k vydaniu všeobecne záväzného právneho predpisu, ktorým jasne určí metodiku používanú pri delení úroku na základnú sadzbu a maržu banky.

"Vidíme, že sú aj slušné banky, ktoré literu zákona napĺňajú, ale sú aj tie menej slušné,“ skonštatoval Beblavý. Mnohé banky podľa neho ani nedávajú vedieť svojim klientom, že majú možnosť predčasne splatiť svoj úver. Treba teda podľa Beblavého zvýšiť informovanosť.

Trh zlyháva, pripúšťa Frešo

Banky podľa predsedu strany SDKÚ-DS Pavla Freša často zneužívajú dlhoročnú viazanosť svojich klientov. Pri zmene banky, ak sa tak klient rozhodne, je podľa neho potrebné mu uľahčiť to, aby si banky nemohli robiť rôzne obštrukcie. Podľa neho je tento návrh strany veľmi zrozumiteľný.

"Tam kde nefunguje trh, tam musí zasiahnuť štát,“ povedal Frešo. Ako pokračoval, keď sa niekomu nechce chovať seriózne, mal by to dostať príkazom. S ostatnými parlamentnými stranami si tento návrh určite prediskutujú, ale Frešo si nevie predstaviť, že by sa niekto nezastal mladých rodín.

Banky si podľa SDKÚ predlžujú čas, do ktorého musia vyčísliť zostatok súčasného úveru a súhlasiť so záložným právom druhej banky v rámci prechodu klienta do nej. Klient ako dlžník tak nemusí mať dostatok času na vykonanie všetkých úkonov do tzv. refixu sadzby a za mimoriadnu splátku tak musí zaplatiť.

Banky a ich finty

Problematickým sa tiež javí skutočnosť, že v približne jednej polovici bánk, ktoré ponúkajú úvery na bývanie, je potrebné žiadosť o predčasné splatenie doručiť aspoň mesiac pred plánovaným vyplatením.

Návrhom sa preto ukladá povinnosť bánk informovať klienta o úrokovej sadzbe dva mesiace pred konečným termínom, ktorý od klienta vyžadujú. Teda od okamihu, keď klientovi upovedomenie odošlú, musia počas dvoch mesiacov prijímať žiadosť o predčasné splatenie bez akejkoľvek finančnej penalizácie.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy